Методи Лалов: Прокурорите са в ступор от страх

  Трябва да има механизъм за обществен контрол над дейността на главния прокурор. ”По ЦУМ-гейт не се намери един прокурор, който да образува проверка. Тези хора са в ступор от страх… Аз познавам много достойни млади хора, които ги е страх – как да рискуват кариерата си?”. Това коментира в събота пред бТВ бившият шеф на Софийския районен съд (СРС) Методи Лалов.

По думите му е скандално, че Цацаров е отказал да даде обяснение за срещите си с бизнесмени, защото човек без притеснения за действията си би трябвало да свали картите на масата.

”Явно сме свикнали с това нашият дом да бъде кочина и това ни харесва, само единици са недоволни”, коментира Лалов.

Той подаде оставка заради отношението на Висшия съдебен съвет към най-натовареното съдилище в България, след което кадровият орган започна проверки срещу него по подозрение в различни нарушения.

Лалов обаче сподели, че няма притеснения. ”Когато изискваш някой да направи нещо невъзможно, нещо, за което си длъжен да осигуриш условия и го сочиш с пръст и го накажеш – това не може да стане”. Той се закани, че ще търси отговорност на тези, които са очернили името му.

”Истината е, че Борисов отпусна тези пари за ремонт на сградата, защото дължи това – не защото разбира важността на правосъдието, а за да се режат ленти”, коментира Методи Лалов. По думите му Стефан Милев е ”натрапен” от ВСС за председател на съда, а Сотир Цацаров ”не си е мръднал пръста”.

Магистратът сподели разочарованието си от факта, че трудът му като административен ръководител не е бил отбелязан по време на вчерашната проверка на новата сграда на СРС в бившето ”Военно НДК”, в която участваха премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Сотир Цацаров.