Марш за европейско правосъдие се провежда в София, Варна и Пловдив

  Протест под наслов "Няма да мълчим" организира във вторник гражданската организация "Правосъдие за всеки". Исканията са за съдебна реформа и независимо правосъдие в България. Очаква се шествия да се проведат в София, Варна и Пловдив.

"Призоваваме всички свободни граждани и активни граждански организации да се присъединят на 23 май от 18,00 ч. към Гражданския марш за европейско правосъдие", пишат от неправителствената организация.

"На тази дата е взривен в колата си до Палермо един от най-смелите борци срещу мафията в Италия - независимият прокурор Джовани Фалконе, станал символ на тази борба в световен мащаб. На 24-ти май е празникът на писмеността и словото - имаме какво да кажем и да изискаме от нашите държавници по тези два повода", пише още в призива на "Правосъдие за всеки".

  Инициативата бе създадена преди време като се обяви за "независима гражданска общност за справедливост в българското общество, независим съд и ефективно правораздаване". Като съмишленици в него са обявени хора като адвокатите Александър Кашъмов и Михаил Екимджиев. Други публични личности, които са съпричастни с идеите на "Правосъдие за всеки" са Биляна Гяурова-Вегерстедер, Жюстин Томс, Нели Огнянова, Атанас Славов, Душана Здравкова, Иво Божков, Камен Алипиев, Мануела Малеева, Симеон Колев и др.

"Моментът е преломен! Държавата ни се разпада, овладяна от олигархията, която е превзела всички власти. Имаме парламент без реформаторски партии, правителство, което явно няма намерение да продължи съдебната реформа, и правосъден министър, който я обяви за приключена само преди година“, се посочва в призива за протеста.

В текста се обяснява, че в символ на Висшия съдебен съвет (ВСС) са се превърнали "кървавите агнешки главички“ – "еманация на страха и зависимостите от политиците и мафията“.

"Всеки опит на независимите и почтени магистрати да повдигнат там въпросите за върховенството на правото или спазването на морала и закона се сблъсква или със стена от мълчание, или с водопад от хули, обиди и заплахи“, пише още в текста на призива.

От "Правосъдие за всеки“ уточняват, че вече има опит за публично заклеймяване и "може би дори за бъдещо отстраняване от поста на председателя на Върховния касационен съд, само защото не следва линията на пълно подчиняване на Съда на прокурорската воля!“

Посочва се, че главният прокурор "се изявява като самодържец“, който не дължи отчет и обяснения на никого. "Моделът ЦУМ явно е новият символ на паралелната власт“, пишат още от инициативата.

"Имаме и президент, който явно не мисли, че има проблем в сенчестите контакти на висши магистрати и в заплахите към свободни медии!“, коментират организаторите на протеста.

Пред БНР преподавателят по конституционно право в СУ "Св. Климент Охридски" Атанас Славов обясни, че датата на протеста е избрана заради годишната от убийството на независимия италиански прокурор Джовани Фалконе. Той коментира, че "Правосъдие за всеки" са решили да проведат този "марш" заради ясните знаци, че съдебната реформа е спряна, а правовата държава е в опасност.

 "Правовата държава е в опасност, защото ключови институции вместо да защитават правосъдието и гражданите, всъщност защитават мафиотски интереси. Случват се задкулисните срещи на главния прокурор, които в една правова държава са недопустими и най-малкото би имало ясни последствия за ръководителя на прокуратурата. Има опит да се манипулират изборите за членове на ВСС чрез една електронна система, която доказано от независими експерти е манипулируема. Накрая можем да стигнем до избора на председател на ВАС, който се очертава да бъде непрозрачен", каза Славов.

Според него в момента се прави опит да бъде запазено статуквото в съдебната власт, което "не обслужва гражданите, а различни сенчести интереси".

"В момента сме в един много ясен разделителен период – или ще продължи съдебната реформа дълбоко и радикално или корупционното статукво в съдебната власт ще завладее всичко за следващите пет години. Периодът е ключов", каза още Славов.