Лозан Панов: Пеевски е еквивалент на Гьобелс

  В България действа машина за лъжи, клевети и пропаганда, подобна на министерството на народното просвещение и пропаганда в нацистка Германия, която се активизира срещу всеки, който разобличава и критикува властта.

Такова сравнение направи председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов в събота пред бТВ, коментирайки реакциите на институциите и обществото след скандала около срещата на главния прокурор Сотир Цацаров със собственика на "Овергаз" и в. "Сега" Сашо Дончев, организирана от функционера на БСП Георги Гергов в офиса му в ЦУМ

  "В България ние имаме своето министерство на народното просвещение и пропаганда по гьобелсов модел, който завоалира и скрива недостатъците на управлението и го прави с парите от джоба на българския данъкоплатец. Това са медиите на Делян Пеевски. Еквивалент на Йозеф Гьобелс за мен е Делян Пеевски", заяви Панов.

Шефът на ВКС добави, че у нас мафията си има държава, като посочи за проявата на маскирани младежи пред ВСС, които носеха одрани агнешки главички в опит да отклонят медийното внимание от обсъждането на ЦУМ-гейт в съвета.

"Страх ме е от бездушието на обществото, което очевидно е свикнало да вижда този странен пърформанс с одраните главички и да не реагира... Очевидно това целеше темата да се измести в друга посока. Не съм се почувствал уплашен, но това, което се случи, беше много грозно, подход тип – мафия. Това показва, че не в държавата има мафия, а мафията си има държава”, заяви Панов.

Според него ЦУМ-гейт така и не е предизвикал никаква институционална реакция или адекватно журналистическо разследване.

"Ние се задоволихме само със самооценката на главния прокурор какво е направил. Той не каза абсолютно нищо, освен че срещата не е била по време на избори. Имаше ли журналисти, които поне тази изпусната реплика да проверят – не, нямаше. Ето защо когато някой говори и разобличава, той е обект и мишена именно на тези медии – медиите на Пеевски", добави върховният съдия.

Попитан каква е връзката между Пеевски и Цацаров, Панов припомни коментара на главния прокурор по време на обсъждането на ЦУМ-гейт във ВСС, че нямало сценаристи, а само изпълнители (тогава Цацаров се обърна към Панов, причислявайки го към изпълнителите на сценария срещу него – бел.ред.). Шефът на ВКС призова медиите да намерят кои са сценаристите и кои – изпълнителите.

"Там ще се намери връзката между главния прокурор и Пеевски и всички останали, които имат отношение", смята Панов.

  Според него основната цел на медиите на депутата е да го накарат да мълчи: "Ако спра да говоря, ще съм последният, който говори." По този повод председателят на ВКС цитира стих на известния протестантски пастор и противник на нацизма Мартин Нимьолер.

  На въпрос как ще реагира, ако Пеевски заяви, че ще го съди за асоциацията с Гьобелс, Панов отговори: "Аз имам много причини да съдя много хора за това, което говорят и пишат мен. Като публична личност съм длъжен да изтърпя дори и това. Стоя зад думите си и смятам, че моделът, който съществува и се възпроизвежда е модел, който сочи друг вид държава – недемократична."

В края на разговора председателят на ВКС декларира, че няма да подаде оставка, за каквото призовават някои от членовете на Висшия съдебен съвет.