Лекари могат да останат без договор с НЗОК за фиктивни имунизации

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да прекратява договор с личен лекар, за когото бъде установено, че е фалшифицирал поставянето на някоя от задължителните имунизации. За такава санкция ще настояват здравните власти, обяви главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев в понеделник пред БНТ.

Той даде пример че част от децата в Пловдивско са заболели от морбили заради непоставени ваксини, макар това да е било отчетено по документи.

”От една практика от четири деца три да са имунизирани и да са заболели, за мен е абсолютен показател, че тези имунизации са фиктивно отчетени“, каза Кунчев.

По думите му когато при проверки от кръвните проби на децата, каквито текат в момента, се установи липса на антитела срещу заболяването, а по документи е отчетено, че имунизация е извършена, трябва да се преустановява договора на лекаря с НЗОК.

”Едно е да не можеш да намериш детето, да си го търсил и да не си го намерил, но съвсем съзнателно да напишеш, че си изпълнил имунизацията и нищо да не си направил, е престъпление“, заяви Кунчев.

Той обаче призна, че когато имунизацията е отчетена по документи, е много трудно да се засече нейната фалшификация дори и при повторни проверки. Ето защо подобни нарушения са особено рискови и опасни, отбеляза той.

Според д-р Кунчев повечето лични лекари у нас изпълняват стриктно задълженията си по имунизационния календар, но има и такива, които допускат това да стане фиктивно.

Той съобщи още, че ще се обсъди възможността за намаляване на възрастта, на която се поставя ваксината срещу морбили на децата. В момента тя се поставя на 12-13 месеца. Д-р Кунчев отбеляза, че 30-40% от разболелите се деца са под имунизационна възраст и са средно на 7-8 месеца.