Красимир Катев оправдан за катастрофата, взела две жертви

Бившият заместник-министър на финансите Красимир Катев е оправдан от Окръжен съд – Добрич за катастрофата край Балчик, в която преди две години загинаха двама младежи от село Оброчище.

 

На 18 юли т.г. Катев е признат за невиновен за това, че при управление на лек автомобил "Фолксваген Туарег”, на около 310 метра от кариера "Момчил” в посока Балчик-Оброчище, е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на двамата мъже на 20 и 25 години, предаде Дарик радио.

 

При трагичния инцидент на 22 август 2012 г. управляваният от Катев автомобил навлиза в лявата лента по посоката на движението и удря насрещно движещия се опел с варненска регистрация. Двамата пътували в него мъже буквално са изхвърчали от автомобила, като 20-годишният Д.Г. загива на място, а 25-годишният П.Р. умира в болницата в Добрич по-късно. В катастрофата пострадаха 65-годишна жена, пътувала във фолксвагена, както и 6-годишната дъщеря на Катев.

 

 

Направените по делото разноски остават за сметка на държавата. Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Варна в 15-дневен срок. Официална информация за решението на съда не бе изпратена до медиите от съдебната пресслужба.

 

Красимир Катев бе зам.-министър на финансите в кабинета "Сакскобурготски”, а в момента е в ръководството на дружеството "ВТБ Кепитъл България", което представлява руската държавна "Внешторгабнк" у нас. В България тя притежава дял в затворената "Корпоративна търговска банка", както и във "Виваком".