КАТ глоби над 13 000 шофьори за седмица

От 30 юли до 7 август са санкционирани 13 286 души за нарушения на Закона за движение по пътищата, съобщиха от МВР. Санкционирани са и 502 пешеходци. Контролът е съсредоточен предимно по автомагистрали, главни пътища І-ви и ІІ-ри клас, след анализ на пътно-транспортната обстановка.

Контролът е съсредоточен предимно по автомагистрали, главни пътища І-ви и ІІ-ри клас, след анализ на пътно-транспортната обстановка. Част от полицейските екипи са били пренасочени към малките населени места.

Най-много са нарушенията за управление на МПС с превишена скорост - 2204. Други 1519 са санкционирани за неизползване на обезопасителни колани и каски. Установени са 445 водачи, седнали зад волана под въздействието на алкохол и трима - след употреба на наркотици. 618 са установените неправоспособни шофьори. Без валидна задължителна застраховка „Гражданска отговорност” са шофирали 72 души.

За неправилно поведение на пешеходците по пътното платно - пресичане на неопределените за това места или неспазване на светлинните сигнали на светофарните уредби, са санкционирани общо 502 души, а 491 са шофьорите, неспазили предимството на пешеходец.

За други нарушения, сред които използване на телефон, техническа неизправност, неправилно спиране и паркиране, червен сигнал и други, са били глобени 7432-ма.

От МВР препоръчват да се шофира със съобразена скорост, да се предприема правилно изпреварване и навлизане в лентата за насрещно движение, да не се потегля на път при преумора и след употреба на алкохол, да се спазва предимството и винаги да се поставят предпазните колани.