Калин Калпакчиев: Съдии са карани да гласуват по списък новия ВСС

Шефове на някои съдилища са раздавали листчета на редови съдии за кои седем кандидати за новия Висш съдебен съвет (ВСС) да гласуват. Това обяви изненадващо Калин Калпакчиев по време на извънредното заседание на Съдийската колегия на ВСС. Той е бил сигнализиран за това от съдии. Калпакчиев не съобщи за кои съдилища става дума и кои са кандидатите, чиито имена са в листчетата.

 

Скандалът започна по време на обсъждането дали да се изпълни искането на Българския институт за правни инициативи (БИПИ) за проверка на системата за електронно гласуване на магистратите. Целта е да се опровергаят съмненията, че вотът може да се манипулира. Калпакчиев подкрепя тази проверка, а Галя Георгиева го обвини, че се правят недопустими внушения за манипулация на изборите.

 

В отговор Калпакчиев припомни за действията на мнозинството във ВСС по време на цялата изборна кампания. Той коментира, че ВСС е порицал за оказване на натиск шефа на Върховния касационен съд заради поискани от него протоколи от Общите събрания на съдилищата, посветени на избора на нов съвет. В същото време мнозинството във ВСС е останало "глухо и сляпо" за скандала с организираната от Върховния административен съд кампания за подкрепа на съдия Светлозар Рачев за член на ВСС. Калпакчиев допълни, че скандалът с ВАС е можело лесно да бъде проверен, но това не се е случило.

 

"От самото начало ВСС бе задължен да осигури законен и честен изборен процес, указвайки на административните ръководители да се въздържат от влияние и натиск под каквато и да е форма. Не го направихме. И вече получавам от колеги съдии сигнали, че административни ръководители раздават листче със седем имена на кандидати за членове на ВСС, които да бъдат подкрепени", каза Калпакчиев.

 

Той допълни: "Вчера (в четвъртък-б.р.) два часа коментирахте поведението на друг от кандидатите (Методи Лалов – б.р.), въпреки изискванията за честност и безпристрастност”.

 

Преди ден мнозинството във ВСС за пореден път атакува реформаторски настроения съдия Методи Лалов. Този път с одит за начина, по който е управлявал администрацията на Софийския районен съд, докато е бил негов председател.

 

Изказването на Калпакчиев предизвика избухване от страна на Димитър Узунов, който го попитали "дали не го е срам" да говори такива неща точно преди изборите. Узунов се скара и на Лозан Панов, че допуска да се говорят такива неща пред Съдийската колегия. Шефът на ВКС председателства заседанието.

 

Скандалът накара няколко членове на съвета да напуснат залата. Така кворумът падна и заседанието бе прекратено.