И България в борбата срещу храна второ качество

България ще се присъедини към Вишеградската четворка – Чехия, Словакия, Унгария и Полша, в искането им да се забрани на компаниите да продават продукти с различно съдържание и качество под една и съща марка.

Служебният министър на земеделието и храните проф. Христо Бозуков заяви  „Ще поставя въпроса на заседанието на съвета на министрите в понеделник“.

Според него е недопустима дискриминация да се предлагат продукти за Източна Европа с по-лошо качество и с повече сол, мазнини, изкуствени подсладители.

Вече шест години потребители и техни защитници в Източна Европа се опитват да привлекат вниманието на Европейската комисия върху изследванията си, които доказват определени различия в качеството на храни, напитки и прахове за пране в страните от Западна и Източна Европа, предаде агенция БГНЕС.

Еврокомисарят по правосъдието, потребителите и равенството Вера Йоурова нарече практиката на големи международни марки „подвеждаща, нетърпима и несправедлива“ и обеща да направи всичко възможно да я спре.

От разследванията стана ясно, че компаниите използват различни и по-евтини съставки в продуктите, предназначени за Източна Европа.

Тази практика е законна в Европейския съюз, стига съставът да е изписан на етикетите.

Шефът на Съюзa на потребителите в Словакия Милош Лауко смята, че концерните играят нечиста игра: „Повечето храни в западните магазини са дори по-евтини, отколкото тук, защото там има силна конкуренция. Тъй че нека не твърдят, че качеството на продуктите им тук е по-ниско заради по-ниските цени”.