Изтича срокът за регистрация на инициативни комитети, общините обявяват списъците

Срокът за регистрация на инициативни комитети, желаещи да издигнат независими кандидати за предсрочните парламентарни избори на 5 октомври изтича в 18.00 часа в понеделник.

Документите се подават пред районните избирателни комисии. За регистрация на инициативен комитет са нужни от трима до седем души с избирателни права и с постоянен адрес в съответния избирателен район.

След като комитетите бъдат регистрирани, те имат време до 2 септември да съберат не по-малко от 1 на сто от избирателите с постоянен адрес в района, но не повече от 1000 подписа в подкрепа на кандидата и 100 лв. депозит.

Досега най-известното име, издигнато като независим кандидат е осъденият за нападението над Ахмед Доган – Октай Енимехмедов. Инициативен комитет в негова подкрепа подаде документи за регистрация в РИК-Бургас.

В същото време общинските администрации трябва да обявят в понеделник предварителните избирателни списъци и да ги публикуват на интернет страниците си. Ако в тях има някакво несъответствие, всеки избирател може да направи поправка.