Здравният министър иска някои болници да са без финансови лимити

Здравният министър Николай Петров се обяви за това някои болници да нямат финансов лимит и здравната каса да им плаща цялата извършена медицинска дейност, но при засилен контрол.

“Има структуроопределящи, свързани с националната сигурност болници като “Пирогов“, някои от големите областни болници, за които, според мен, не би трябвало да има таван на лимита. Ако паднат лимитите обаче, трябва да се засили контролът“, коментира Петров във вторник пред Нова телевизия.

Той не обясни точно как смята да реализира идеята и да регламентира привилигирован статут на едни лечебни заведения за сметка на други.

От няколко седмици болници в страната недоволстват от орязани бюджети от здравната каса, като в края на миналата седмица най-голямата спешна болница “Пирогов“ се оплака, че е превишила бюджета си за май с половин милион лева. Тогава Петров се обяви за промяна в методиката, по която се определят болничните лимити.

Министърът коментира във вторник, че заради лимитите болниците трупат дългове и според него те могат да бъдат намалени с повече приходи и същевременно намаляване на разходите, без обаче да пада качеството.

“Това направихме във ВМА и това ще се опитаме да мултиплицираме“, каза Петров, който преди да стане министър оглавяваше Военномедицинска академия.

Петров коментира още, че трябва да се разпише ясно кой пациент е спешен, тъй като сега болниците нямат право да връщат пациенти, заради което също задлъжняват.

Той посочи, че по определени показатели здравеопазването е отличник и даде пример България има добре развита болнична система, която е оборудвана с модерни технологии и имаме лесен достъп до лекари специалисти.

По отношение на лекарствената политика Петров обясни, че ще се върви в посока по-голямата употреба на генерици, както и като цяло изсветляване на пазара, особено този, касаещ новите скъпоструващи медикаменти. Според него за част от тях се взимат решения за плащането им при не особено ясни условия.