Захариева: Искането ЕК да започне наказателна процедура заради ЦУМ-гейт е абсурдно

  Вицепремиерът с ресор ”Съдебна реформа” Екатерина Захариева определени като ”абсурдно” искането на партии и неправителствени организации Европейската комисия да започне наказателна процедура срещу България за неспазване върховенството на закона заради скандала ”ЦУМ-гейт” и съмненията за манипулиран избор на членове на ВСС.

”Стига сме си клатили държавата, нека да се стегнем, никой няма да ни направи реформата отвън”, коментира Захариева.

Преди ден четири партии и гражданска организация призоваха с писмо  Европейската комисия да реагира на последните скандали в съдебната ни система, както и да окаже натиск за реформи върху властите в София и да разшири обхвата на мониторинга. Те настояват и Брюксел да обмисли стартиране на процедура срещу България за нарушаване на фундаменталните принципи на ЕС, в този случай – върховенството на правото.

Писмото е подписано от "Да, България", Български земеделски народен съюз, ДЕОС, "Зелените" и "За да остане природа в България".

По думите ѝ атаките срещу първия по рода си пряк дистанционен избор на членове на ВСС са с цел да повлияят на оценката на Брюксел за промените в Закона за съдебната власт и изпълнението на стратегията за реформа.

Захариева посочи, че в съдебния съвет всички са били на мнение, че гласуването не може да се манипулира.