Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов е даден на съд за натиск върху магистрат

Следователят от Национална следствена служба Страхил Каменички е завел граждански иск за 26 хиляди лева срещу заместник-главния прокурор Борислав Сарафов заради оказан му натиск по делото за железопътната катастрофата в Хитрино. Това съобщи във вторник "Капитал", позовавайки се на информация от системата на Софийски градски съд.

Преди това Страхил Каменички и негови колеги, които разследват трагичния инцидент, са подали сигнал до етичната комисия в прокуратурата за поведението на Сарафов.

В дните след инцидента зам.-главният прокурор се появил на оперативна среща в Шумен, без да е ясно какво отношение има към разследването. Той започнал да обижда следователите, казвайки им, че цяла България знае, че те са безделници и деквалифицирани и мислят само за ишиас и лумбаго, съобщава "Капитал".

Сарафов се обърнал специално към следовател Каменички и му казал, че има заешко сърце, защото още не бил повдигнал обвинение на "двама убийци", имайки предвид машинистите на влака. Той казал на следователя, че "го е проучил" и че може да му "образува дисциплинарно производство пред прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет". Борислав Сарафов няма правомощия да стори това.

Напълно логично Каменички възприел поведението на зам.-главния прокурор като форма на натиск. Още повече, че към онзи момент двамата машинисти били в психиатрията на болницата в Русе, възстановявайки се от шока. Това означава, че те са били напълно негодни за призоваване за предявяване на обвинения. По-късно експертизите по делото показаха, че отговорността трябва да се понесе от главния машинист на влака, а неговият колега няма никаква вина.

Това е втори подобен случай с Борислав Сарафов. Преди по-малко от година дознателката от ГДБОП Любомила Ценова заведе две дела срещу Сарафов по идентични обвинения - оказан натиск по висящо разследване( "Агромах"), обиди и заплахи. Борислав Сарафов използва страницата на прокуратурата, за да обясни своята версия, както и да обвини дознателката в корупция. Сарафов не спести обидни квалификации и към вестник "Капитал", който първи съобщи за случая.

Накрая Сарафов се видя принуден да се извини, а полицайката оттегли исковите си молби. Институциите тогава не взеха никакво отношение към случая.