Животновъди сезират прокуратурата заради синия език

Сезираме главна прокуратура, защото една група хора не си свършиха навреме работата, за да се овладее ситуацията със "синия език",  заяви Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите.

Закъснели сме много с реакцията и за нас налице има престъпление, отбеляза той.

Синапов бе един от представителите на животновъдния сектор, които се включиха в днешното заседание на координационния щаб във връзка със сложната обстановка в страната, предизвикана от заболяването "син език".

"Ситуацията е страшна, има над 3000 умрели животни в цялата страна,

нека всички заедно да положим усилия да овладеем положението, в което се намираме, грешката е закъснението", коментира още той.

"За българските животновъди следващата пролет ще бъде нулева, ще търпим страшно големи загуби; обяснихме на представителите на МЗХ и ДФЗ, че те трябва да имат готовност да бъдем компенсирани", каза Синапов.

Животновъдите излязоха днес с две декларации: с едната настояват прокуратурата да започне проверка заради закъснялата реакция във връзка с разпространението на "син език", а с другата настояват до 16 октомври да получат плащанията за глава животно за всички декларирани животни и това плащане да се извърши на един транш.