Жалби и сигнали за нарушения в изборния ден

Към 13:00 ч. ЦИК съобщават, че са получили около 80 сигнала и 40 жалби. От тях 63 сигнала и 32 жалби вече са разгледани, като комисията продължава да заседава с всички постъпили сигнали за нарушения. От тях по-съществените са свързани с дейността на секционните избирателни комисии, като например разкриване на вота при пускане на бюлетината в урната.

Има опасения за разкриването на вота в Габрово и Исперих, където са взети мерки. В Кърджали има липсващи страници в избирателния списък при едно от отпечатванията. Постъпват жалби и за изпратените вчера SMS-и от неправителствена организация, чийто председател участва в кампанията. По случая ще има административно-наказателна отговорност, обясни говорителят на ЦИК Александър Андреев.

В една от секциите във Видин говорителите на ЦИК обявиха, че от членовете на секционната комисия са говорили на влашки, което е грубо нарушение, защото членовете на комисията трябва да използват единствено български език.

Около 8 сигнала за купуване на гласове са разгледани в ЦИК, като най-много в Стара Загора, Хасково, Видин и Пловдивско. Тези сигнали са препратени до Районната избирателна комисия и до съответно прокуратурата за извършване на проверка.

Относно голямата избирателна активност в община Руен, Андреев заяви, че действително в Бургас е най-високата избирателна активност по отношение на останалите гладове в страната. „Тъй като ЦИК в момента провежда заседание и сигурно се обсъжда този въпрос, но бихме могли да повлияем, ако сме сигнализирани и съответно открием, че има някакво нарушение. Така или иначе това нарушение преди това трябва да бъде отправено до съответната районна избирателна комисия, която е длъжна да се произнесе с решение и то незабавно. Тоест до края на изборния ден трябва да има решение във връзка със съответните нарушения. Тъй като онези жалби и сигнали, които се отнасят и са от компетентността на районната избирателна комисия, ние нямаме компетентност да разглеждаме и ги препращаме към РИК", заяви още говорителят на ЦИК.

Агитационни материали е имало около секциите. 12 сигнала са постъпили в ЦИК за обявяване на резултати в различни интернет сайтове, към 5 от тях са изпратени съобщения да бъдат свалени класациите, допълни Андреев.

Жалбите в Районните избирателни комисии за изборни нарушения не спират да се увеличават. Много от сигналите са подадени от политически партии.

В 17-та РИК - Пловдив-област, до момента са постъпили 14 жалби от различни партии, коалиции и наблюдатели; по седем от тях комисията е извършила проверка, останалите са в процес на уточняване. Това каза председателят на РИК Енчо Захариев. Той уточни, че от проверените седем сигнала, два са се оказали основателни, а другите са оставени без последствие, тъй като по думите на Захариев посочените действия не противоречат
на Изборния кодекс. Единият от двата сигнала е за СИК в карловско село, където на указателното табло бюлетината-образец е била с конкретно отбелязана политическа сила. В рамките на час е спряна работата на комисията, а таблото е заменено, добави Захариев. Вторият основателен сигнал е за желание на представители на политическа сила да присъстват в изборните помещения, без да имат регистриран списък в РИК. Енчо Захариев отбеляза, че изборният ден протича спокойно, няма сигнали от СИК за нарушаване на правилата и реда при гласуването.

Дванайсет жалби са постъпили в Районна избирателна комисия - Благоевград до обяд. Това каза на пресконференция Елина Спасова, председател на РИК- Благоевград. Жалбите са за неправомерно поставяне на агитационни материали, които са на по- малко от 50 метра от избирателните секции, както и за контролиран вот в Петрич. Според подадената жалба, лица водят на групи гласоподаватели и по този начин се създават условия за осъществяване на контролиран вот.

Осем са вече постъпилите жалби в РИК Стара Загора, които са за нарушения на изборния процес. От комисията съобщават, че броят им в сравнение с минали избори, е много по-голям. Четири от сигналите са отхвърлени, по останалите тече проверка. В Раднево бил подаден сигнал, че на бюлетините предварително е поставен печат, а личните данни на гласуващите се съобщават на глас. Жалбата е отхвърлена, тъй като наблюдателят, подал информация за нарушението не е представил удостоверение. В с. Дунавци бил забелязан секретарят на кметството да разговаря с членовете на СИК. По втората жалба за с. Плоска могила, където кабинетът на кметския наместник бил запечатан с печат на СИК, все още се извършва проверка.

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров сезира прокуратурата за нерегламентирано запечатване на вратата на кметския наместник в с. Плоска могила в изборния ден. Около 11:00 ч. днес в кметството на селото пристигнал наблюдател към Секционната избирателна комисия, който принудил Недко Леонардов, кметски наместник на с.Плоска могила, да напусне района на кметството. По негово настояване председателят на СИК запечатал кметския кабинет с лента, подпечатана с печата на секционната избирателна комисия.

Комисия, изпратена от кмета на Стара Загора, е съставила протокол за деянието, който заедно с писмено обяснение на кметския наместник и снимков материал са предоставени на прокуратурата. В сигнала си до Районна прокуратура Стара Загора Живко Тодоров настоява за извършване на проверка и образуване на досъдебно производство, при наличие на необходимите предпоставки.

Пет жалби за неправомерна агитация са постъпили в РИК - Сливен, съобщи говорителят на комисията Стелли Стефанова. И петте жалби са внесени от политически партии. Повечето от тях са за нарушения по селата - например непозволена в изборния ден агитация и за застъпници, стоящи прекалено близо до тъмните стаички за гласуване.

Непрекъснато постъпват сигнали за купуване и продаване на гласове, обясни председателят на Районната избирателна комисия в Кюстендил Красимир Петров. Той посочи, че сигналите касаят ромския квартал „Изток" в Кюстендил, село Слокощица, Гиздова махала и Горна махала в Дупница. „Сигналите, свързани с вероятността да бъде установено купуването или продаването на гласове, се препращат на полицията и съответно на двете районни прокуратури в Кюстендил и Дупница. За останалите жалби ще излезем с решение", заяви Красимир Петров. Проверен е и сигнал, касаещ незаконна агитация на кметски наместник на село Мазарачево, но той се е оказал неоснователен. Красимир Петров посочи, че в началото на изборния ден са извършени много смени в съставите на секционните избирателни комисии, заради неявяване на част от членовете.

В Районната избирателна комисия в Шумен са подадени редица жалби. Според една от жалбите, подадена от представител на партия, председател на секционна избирателна комисия (СИК) държал на бюрото пред себе си подпечатани бюлетини, без в секцията да има избиратели. При извършена съвместна проверка е установено, че посочените бюлетини не са скъсани, а са предварително отделени от кочана предвид увереността на членовете на СИК, че избирател влиза в секцията да гласува. Посочените действия на СИК не са съобразени с методическите указания на ЦИК, но не представляват нарушение на Изборния кодекс. Тази несъобразена практика е прекратена незабавно, след указания на член на РИК, поради това следва жалбата да се остави без уважение, уточняват в съобщението си от комисията. Другата жалба е подадена до РИК-Шумен от жена, която се оплакала, че в опит да упражни правото си на вот е допуснала грешка в начина на сгъване на бюлетината, поради което членовете на СИК не я допуснали да гласува. От РИК-Шумен са констатирали, че преди да направят отказ на избирателя, членовете на СИК са направили консултация с тях, при която са обяснили, че бюлетината е била сгъната така, че отбелязаният от жената вот бил на лицевата страна. Това обстоятелство не се отрича и от жалбоподателката, и РИК намира, че действията на СИК са законосъобразни, а жалбата е неоснователна.

В РИК-Плевен е постъпил сигнал от представител на предизборен щаб за нарушения в предизборния ден. В сигнала се посочва, че в Избирателни секции в село Петърница, област Плевен, се е извършвала предизборна агитация на турски език - извън и в самите секции. В съобщението се казва, че председателката на секцията и подалият сигнала са направили забележка за действията, но агитацията не е била преустановена.

Според жалба в плевенското село Петърница са били раздавани и пари от представители на две партии, участващи в изборите за европарламент, за което има свидетел, който ще предостави при нужда необходимата информация. От РИК-Плевен съобщиха, че са предприети съответните действия и с решение на комисията, сигналът е препратен по компетентност в Районна прокуратура - Плевен.

Във Варна са постъпили сигнали за купуване на гласове, обясни председателят на Районната избирателна комисия Соня Бъчварова. Жалба е подадена от една от политическите сили, че неизвестни лица раздават по 30 лева в село Въглен, Аксаково. Според друг сигнал хора, представящи се за застъпници, са давали папки и други вещи, подбуждащи съмнение за търговия с гласове. Жалба има и за служител на полицията, охраняващ избирателната секция в училище "Найден Геров", направил неправомерно списък с членовете на комисията и изисквал информация за тях. Всички сигнали са изпратени в полицията и се проверяват, увериха от РИК.

Общо 11 жалби са постъпили в РИК-Добрич до този час. Най-сериозните от тях са за купуване на гласове. Една от основните политически сили е сигнализирала, че в секция 123 в добричкото училище „Любен Каравелов" член на секционната комисия е разговарял на чужд език по телефона си, след което в секциите масово са пристигнали да гласуват роми. РИК съобщиха, че е извършена проверка на място и не са установени данни за масово гласуване. Другият сигнал за купуване на гласове идва от Балчик. В него се твърди, че пред секция № 7, от мерцедес със софийска регистрация са раздавани пари. Този случай още се проверява, съобщиха от РИК, като уточниха, че всички сигнали, свързани с купуване на гласове ще бъдат препращани към прокуратурата. Проверява се и случай в село Балик, където от документите на наблюдател изпаднала сканирана бюлетина от Благоевградска област с попълнен вот.

В РИК е постъпил и телефонен сигнал за агитация чрез знамето на Турция. След проверка се оказало, че избирателната секция се намира в училище, което работи по международен проект, в рамките на който били изложени знамената на държавите партньори, между които била и Турция. При проверките членове на РИК са установили, че в няколко секции имало по двама-трима представители на една политическа сила, при условие, че всяка партия може да има по един.

До обяд в Районната избирателна комисия в Русе са постъпили 4 жалби. Две от тях са за извозване на гласоподаватели с автомобили до изборната секция в Русе и с Тетово. Друга от жалбите е за агитация в селата Широково и Пепелина. Постъпил е сигнал и за длъжностно лице с бадж, различен от определените от ЦИК. От избирателна секция в Русе пък сигнализирали, че е открадната бюлетината-образец. Всички постъпили жалби и сигнали се проверяват. Изборният ден в Русе и региона протича спокойно.

Общински съветник и социолог от Пазарджик пък твърди, че е уличен в схема за купуване на гласове. Историята с Илия Джамбазов, който не представлява нито една от политическите партии, участващи в изборите за Европарламент, е заснет със скрита камера, а записът е направен 10 дни преди изборите. По думите му, той бил помолен да осигури застъпници за една от партиите. Джамбазов отказал с обяснението, че е много зает и предал задачата на негов приятел, също от Пазарджик, който му помагал в ангажиментите по време на всички избори. Последният го срещнал с абсолютно непознат човек, който започнал да уговаря с Джамбазов сделка за корпоративен вот.

"Предложиха ми да осигуря срещу пари 200 гласа от Пазарджик и 200 гласа от Пловдив, но аз отказах", заяви пред Дарик Джамбазов. Точната сума обаче той не уточни, защото твърди, че до такава сделка не се е стигнало.

В Кърджали са подадени пет жалби до обяд. Според един от сигналите председател на СИК в Ардино допускал хора със зрителни и двигателни проблеми, които имат възможност да гласуват сами, да гласуват с придружител.

Малко, след като бе обявен първоначалния брой на имащите право на глас 113 506 души в Търговищка област, журналисти намериха грешка в изчисленията и от комисията изчислиха наново броя на гласоподавателите. В крайна сметка те се оказаха 113 585. „Разликата идва от заличените имена по списъците на общините", заяви председателят на РИК Дияна Игнатова.

Проблеми имаше в община Антоново, където 9 членове на секционни избирателни комисии не се явиха и се наложи на техни места да бъдат назначени заместници. Предвидената избирателна секция в болницата в Попово пък е не бе открита заради недостатъчен брой на лежащо болни с право на глас.

През изборния ден членове на Регионалната избирателна комисия реагираха на две жалби за агитационни материали на по-малко от 50 метра от избирателните секции. След извършените проверки, жалбите бяха отхвърлени като неоснователни.

Нови две жалби са постъпили в РИК-Хасково. В едната се твърди за напрежение в секциите за това, че хора с двойно гражданство и живели на територията на страната повече от година, били включени в забранителния списък. Председателят на РИК Венелин Челебиев заяви, че комисията е оставила жалбата без уважение, защото при изготвяне на изборните книжа всеки е можел да възрази, че не е включен в избирателния списък и при представяне на убедителни доказателства с удостоверение по същия текст, може да иска от общинска администрация да бъде заличен от забранителния списък и дописан в основния избирателен списък. Не е от компетенцията на РИК да решава въпроси относно регистрацията, каза Челебиев.

Другият сигнал е за това, че в някои от селските секции в Харманлийско нямало втори член от партията, депозирала жалбата, според предварителното споразумение от консултациите в Общината. Тя също е оставена без разглеждане, защото жалбоподателят е в момента заместник-председател на РИК, което като длъжностно лице му забранява подаването на жалби.

До момента са подадени 4 сигнала за нередности в секционните комисии в Монтана. Преди обяд е съобщено, че председателя на 36-та секционна избирателна комисия в село Бързия, община Берковица агитира в полза на определена политическа сила. След проверка от РИК - Монтана са приели, че това е единичен случаи и са дали указания на председателя да не извършва повече подобни действия. Два от сигналите са били за това, че някои назначени в комисиите хора са роднини. На друго място, че материята, с която е изолирана кабината за гласуване е прозрачна. И по трите сигнала районната комисия е взела решения и нарушенията са отстранени своевременно, съобщи секретаря й Габриела Илиева.

Сигнал за общинска съветничка, която днес е била член на секционна комисия в разградското село Стражец, е подаден по обяд от щаб на една от политическите сили в Разград. Изборният кодекс забранява за членове на Районна и секционни комисии да бъдат назначавани хора на изборна длъжност в държавен или местен орган.

Официална позиция на РИК-Разград по тази жалба още няма, според непотвърдена информация обаче Гюлсевер Мустафа е отстранена от мястото си в комисията. Подобен прецедент от същата партия в Разград имаше още преди старта на предизборната кампания. Тогава бе номинирана за член на РИК друга общинска съветничка. След сигнал в ЦИК тя сама напусна поста. По още две жалби се очаква решение от РИК-Разград, и двете са за предизборна агитация, но от различни политически сили.