Ердоган призова за социално помирение в речта си след победата на изборите

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган, който спечели първите в страната президентски избори с пряко гласуване, отправи послание за единство и социално помирение, в първата си реч след обявяването на победата му на вота.

"Днес приключваме една ера и влизаме в нова ера", заяви Ердоган, цитиран от Франс прес, пред хиляди свои привърженици, събрали се пред централата на управляващата Партия на справедливостта и развитието в Анкара. Аз ще бъда "президент на 77 милиона турци, а не само на онези, които гласуваха за мен", обеща Ердоган, който призова за нов период на социално помирение.

Новоизбраният президент каза още, че опозиционните партии трябва да се откажат от досегашния си стил на общуване с управляващата партия и да започнат да търсят компромиси.

"Вярвам, че опозицията след днешния ден ще преразгледа своята политика и ще се промени в съответствие с образа на нова Турция. Нека започнем нов процес на постигане на обществено съгласие, да оставим разногласията и напрежението в миналото", добави Ердоган, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Победителят в президентската надпревара напомни, че от 2002 г., когато ПСР дойде на власт, тя е спечелила девет избори. "И всеки път получавахме все по-голяма подкрепа. Аз още веднъж благодаря на нацията, че ме назначи за 12-ия президент на Турската република", заяви Ердоган, наричайки вчерашния ден "нов ден за Турция, в който тя се възроди от пепелта".

По данни на Централната избирателна комисия оповести, след преброяването на почти 100 процента от бюлетините, Ердоган е получил абсолютно мнозинство - 51,75 процента от гласовете.