Ексшефове в земеделието обвинени за правни, счетоводни и пиар договори

Антикорупционно звено на Софийската градска прокуратура повдигна в петък обвинения срещу трима бивши шефове в земеделието заради това, че са нанесли щети за близо милион лева, сключвайки външни договори за ползване на правни, счетоводни и пиар услуги, при положение, че в ръководените от тях администрации е имало назначени такива служители. Отделно има обвинение и за безстопанственост, струвало над 300 хил. лв. на бюджета.

Наказателна отговорност се търси от бившия шеф на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) Мирослав Николов, както и от Ивайло Първанов и Стайко Ганчев, бивши директори на държавното дружество от системата на земеделското министерство "Напоителни системи".

Мирослав Николов, който по време на кабинета "Орешарски" бе начело на разпределящия милиарди левове годишно фонд "Земеделие",е обвинен в умишлена безстопанственост, в резултат на която е настъпила щета за фонда в размер на 19 950 лева.

Това е станало в резултат на сключен през февруари 2014 г. договор за консултантски услуги с частна фирма, работеща в сферата на комуникациите и връзките с обществеността. "Същевременно в ДФ “Земеделие“ има Дирекция "Връзки с обществеността, протокол и координация", в която работят достатъчно на брой служители. Освен това, въпреки че договорът не е бил изпълнен и не са извършени договорените дейности, на 09.07.2014 г. по разпореждане на Мирослав Николов било извършено плащане към търговското дружество", съобщават от прокуратурата. На частната фирма са платени 19 950 лв.

Николов е привлечен като обвиняем преди 3 дни. Наложена му е мярка подписка.

Сходни са обвиненията и срещу Ивайло Първанов и Стайко Ганчев, но причинената от тях щета е за доста по-голямата сума от около 963 хил. лв.

На Ивайло Първанов е предявено обвинение заради това, че докато е бил шеф на "Напоителни системи" от декември 2014 до юни 2016 г. е сключил 79 договора за правни и счетоводни услуги и за реклама за общо 596 784, 56 лв. Според антикорупционното звено от тези контракти не е имало нужда при положение, че дружеството е разполагало с юрисконсулти и счетоводители. От сключването на неизгодните сделки са произлезли значителни вреди за "Напоителни системи“ ЕАД, като случаят е особено тежък, смята прокуратурата.

Стайко Ганчев е обвинен в 2 престъпления – сключване на неизгодна сделка и  безстопанственост. Като шеф на "Напоителни системи" през февруари 2012 г. той сключил консултантски договор с търговско дружество. По силата на този договор дружеството изпълнител е следвало срещу сумата от 20 000 лева да изготви и консултира „Напоителни системи“ ЕАД по отношение на необходимостта от лицензиране на държавното дружество като ВиК оператор по смисъла на Закона за регулиране на ВиК услуги, в това число процедурата по издаване на лиценз пред ДКЕВР.

Разследването е установило, че не е била налице необходимост от сключването на договор с такъв предмет, тъй като в Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационните услуги (ЗРВКУ) не е предвиден лицензионен режим пред ДКЕВР. Освен това държавното дружество трикратно е уведомявано писмено от ДКЕВР, че като ВиК оператори следва да разработят и представят в ДКЕВР бизнес план за развитие на дейността. От сключването на този неизгоден договор за "Напоителни системи“ ЕАД е произлязла значителна вреда в размер на 20 000 лв.

На Ганчев е повдигнато и обвинение за умишлена безстопанственост за това, че от ноември 2012 г. до май 2013 г. не е управлявал добре повереното му имущество, което е ощетило "Напоителни системи" с 346 389 лв. По сключен договор на 02.08.2012 г. с търговско дружество за консултантски услуги, Ганчев разрешил извършване на плащане по фактури, без да е проверил дали действително е извършена работата, която е била фактурирана и без такава реално да е била извършена.

Стайко Ганчев и Ивайло Първанов са с мерки за неотклонение "подписка“. Разследването продължава.