Екатерина Захариева призова всички съдии и прокурори да гласуват за ВСС

  "Всички съдии и прокурори, гласувайте за новите членове на Висшия съдебен съвет", призова в понеделник вицепремиерът с ресор правосъдие и външен министър Екатерина Захариева пред БНТ.  Според нея критиките срещу електронната системата за гласуване в съдебната власт са опит “предварително да се дискредитира изборът".

Захариева коментира, че критиците на системата е трябвало да говорят по време на дебатите за нейната сигурност във ВСС и на срещите с разработчиците, а не сега. Още преди няколко месеца членът на ВСС Калин Калпакчиев се опита да провокира дебат във ВСС за сигурността на електронната система , но безуспешно. Калпакчиев поиска ВСС да подложи системата на независим тест за сигурност, но това му бе отказано.

В края на миналата седмица пет прореформаторски формации сезираха Европейската комисия заради съмненията, че гласуването на магистратите може да бъде манипулирано. Съюзът на съдиите в България на свой ред призова магистратите да гласуват с хартиена бюлетина.

"Смисълът е да гласуват повече съдии и прокурори, важно е да има максимално голяма активност", каза Захариева.

Следователите вече избраха своя представител във ВСС – Евгени Диков. Той е шеф на Националната следствена служба и бе единствен кандидат за член на ВСС от квотата на следствието. През тази седмицата прокурорите ще изберат своите четирима представители, а на 17 юни съдиите ще гласуват за последните шест членове на ВСС от квотата на съдебната власт. През септември Народното събрание трябва да излъчи 11-те членове от т.нар. политическа квота.

Екатерина Захариева каза още, че следващият доклад на Еврокомисията за България ще бъде през есента, а като ключови за оценките в него ще са изборът на нови членове на ВСС и председател на Върховния административен съд.