Европарламентът ще гласува номинацията на Жан-Клод Юнкер за председател на ЕК

Европейският парламент се събира на сесия в Страсбург, на която се очаква Жан-Клод Юнкер да бъде одобрен за председател на Европейската комисия с мандат до 2019 г. Преди това обаче евродепутатите ще трябва да запълнят състава на комисията "Барозу”, след като четирима нейни членове, които спечелиха мандати по време на европейските избори, решиха да изберат ЕП.

Веднага след това депутатите ще гласуват кандидатурата на Жан-Клод Юнкер за председател на ЕК след дебат с участието на лидерите на парламентарните групи. Гласуването ще бъде тайно.

Бившият министър-председател на Люксембург и бивш председател на Еврогрупата беше номиниран от Европейската народна партия преди изборите за поста председател на Европейската комисия.

На изборите в края на май ЕНП получи достатъчно подкрепа, за да има отново най-голямата група в Европейския парламент и съответно Жан‑Клод Юнкер се превърна в най-вероятния наследник на Жозе Мануел Барозу.

На 27 юни Европейският съвет официално номинира Юнкер за поста председател на Европейската комисия с гласовете на 26 от 28 държавни и правителствени ръководители на държавите членки на ЕС (само Дейвид Камерън от Великобритания и Виктор Орбан от Унгария гласуваха против).

При гласуването в Европарламента Юнкер ще се нуждае от подкрепата на поне 376 членове на ЕП от общо 751. Най-вероятно той ще получи гласовете не само на ЕНП, но и на групата на социалистите и демократите. Юнкер срещата подкрепата и на либералите, и на зелените, така че има вероятност част от техните евродепутати да гласуват за него.

Жан-Клод Юнкер представи своите приоритети по време на срещите си с различните парламентарни групи в периода 8-9 юли.

Председателят на Европейската комисия се избира от Европейския парламент по предложение на Съвета, който от своя страна трябва да вземе предвид резултатите от европейските избори и да се консултира с Европарламента, преди да оповести своята номинация.

Ако бъде одобрен днес от евродепутатите, Юнкер ще започне официално процедурата по събиране на своя екип. Той трябва да изпрати писма до всяка от държавите членки с това да поиска номинация за еврокомисар. Новият председател на Еврокомисията е този, който определя ресорите за съответните комисари и държави.

След като бъдат определени, новите еврокомисари преминават през изслушване в ресорните комисии в Европарламента и след това Еврокомисията трябва отново да мине през одобрението на цялата пленарна зала. Според наблюдатели Юнкер може да има проблеми при окончателното одобрение на комисията, ако няма достатъчно жени в екипа си. По тази причина той е обещал на държавите членки по-големи и важни ресори, ако изпратят жени в Еврокомисията.

Най-вероятно новата ЕК ще встъпи в длъжност през ноември.

В сряда в Брюксел пък ще се проведе Европейски съвет, на който лидерите на държавите членки ще обсъдят другите водещи позиции в ЕС.