ДПС се врътна и помогна ГЕРБ да прокара мажоритарния вот в комисия

С изненадващата подкрепа на ДПС и "Воля" проектът за въвеждане на мажоритарна избирателна система, внесен от ГЕРБ, бе приет в парламентарната правна комисия с 12 гласа "за" срещу 10 "против". Срещу проекта се обявиха единствено депутатите от "Обединени патриоти" (ОП) и БСП.

 

Това е пълен завой в позицията на ДПС, което винаги се е обявявало твърдо против въвеждането на мажоритарна система и е гласувало "против" същите изборни промени на ГЕРБ, предложени в миналото Народно събрание от ГЕРБ. Депутатът от ДПС и зам.-шеф на правната комисия Хамид Хамид заяви неотдавна, че той лично е привърженик на мажоритарния вот в два тура. По време на дебата във вторник той каза, че все още настоява пред колегите си от ДПС да подкрепят проекта на ГЕРБ, написан в резултат на референдума на Слави Трифонов. "Мисля, че е време един път ДПС да се погрижи за партийните си, а не за националните интереси, ето за това ще призова групата ни да гласува "за", обясни той. И цитира експерти, според които мажоритарният вот ще бъде в услуга на ДПС.

 

Хамид допълни, че към момента групата му най-вероятно ще го подкрепи и ще гласува "за" мажоритарния вот и в пленарната зала.

 

Новата коалиция

 

В отговор депутатът от БСП Филип Попов заяви, че се "наблюдава една нова коалиция между ГЕРБ и ДПС" и попита кое е променило мнението на ДПС.

 

Депутатите от ОП остават против проекта, като Волен . Депутатите на Веселин Марешки в комисията го подкрепиха мълчаливо, без каквито и да е изказвания.

 

Важното за ДПС: Районирането

 

Хамид Хамид даде да се разбере, че ДПС няма да подкрепи проекта на ГЕРБ, ако не бъдат внесени важни за партията му корекции, които биха гарантирали сигурни депутатски места в електоралните й бастиони.

 

"Имаме доста неща за законопроекта, с които не сме съгласни. Не сме съгласни районирането да бъде извършено извън парламента. Това е съществена част от закона – районирането - и няма как орган извън законодателния такъв да извърши това райониране. Нека не подхвърляме топката като горещ картоф, и да си свършим работата", каза той.

 

Едно от най-спорните предложения в проекта на ГЕРБ е прерайонирането на страната за мажоритарния вот да бъде извършено от президента, който можел да ползва услугите и ресурса на ведомства към изпълнителната власт.

 

Тъй като ДПС няма балансирано електорално присъствие в цяла България, а подкрепата му идва предимно в райони с турско етническо население, за движението е много важно новите райони да бъдат "комплектовани" така, че да не разбиват компактния етнически вот, който отива за ДПС.

 

От думите на Хамид стана ясно, че ДПС е против мажоритарни избори в два тура, при които победителят печели с абсолютно мнозинство. Тук рискът за ДПС е на втория тур, когато се явяват само двама кандидати, да настъпят обединения "всички срещу ДПС" и така движението да не може да материализира електоралната си тежест в депутатски мандат.

 

Дискусията

 

Представяйки спорния законопроект, председателят на правната комисия Данаил Кирилов заяви, че мажоритарният вот "ще даде възможност за избор на депутатите според техните личните им качества".

 

"Ако промените в Изборния кодекс за чист мажоритарен вот бъдат отхвърлени, БСП ще внесе законопроект за смесена избирателна система", съобщи социалистът Крум Зарков. "Нашият законопроект е готов и предвижда 120 мажоритарни и 120 пропорционално избрани народни представители", заяви той.

 

По думите му "негативите на мажоритарната система са добре известни" и "в контекста на българската реалност те добиват по-сериозни измерения, не можем да се правим, че не ги виждаме". Мажоритарната система ще доведе до слаба представителност и загуба на гласове, тя свежда политическата конкуренция до минимум – две или три партии ще оцелеят", поясни народният представител от БСП и уточни, че това може да доведе до капсулиране на цели региони на политически принципи.

 

Според него разделянето на малки изборни райони също е проблематично. "Когато увеличим от 31 на 240 районите и намалим избирателите, които избират един представител, ще улесним корпоративните практики", коментира Крум Зарков. "Вместо избирателите да имат повече контрол, най-вероятно местният депутат ще осъществява пълен контрол върху своите избиратели", продължи той. "Масово хората решиха да подкрепят тази система (на референдума -бел.ред.), те изразиха разочарование от партиите и страховете ни са, че ще бъдат подмамени, чрез законопроекта ще бетонират точно тази система", каза още той.

 

Сидеров хетеросексуален и разпознаваем: Ами ако се появи анти -ЕС и НАТО вот?

 

Коалиционният партньор на ГЕРБ – "Обединени патриоти" бяха представени на заседанието освен от членовете на комисията и от парламентарния си шеф Волен Сидеров, лидер на "Атака".

 

"Аз се изказвам повече като представител на консервативното и хетеросексуално общество", заяви той, обръщайки се към представителя на Българското либертарианско общество Константин Правов, който присъстваше на дебата.

 

След като депутатите от ОП аргументираха защо са против мажоритарна избирателна система, Волен Сидеров увери, че той лично не се притеснява от нея: "Аз съм достатъчно разпознаваем, дори нощно време няма проблем да бъда избран и в мажоритарен район."

 

Ситуацията придоби още по-абсурдни отенъци, след като доскоршният поборник за излизане от ЕС и НАТО Волен Сидеров се обърна към системните и проевропейски партии ГЕРБ, БСП и ДПС с предупреждението, че мажоритарният вот заплашва членството ни в ЕС и НАТО.

 

По думите му мажоритарния вот застрашава ГЕРБ, БСП и ДПС като европейски партии членки на ЕНП, ПЕС и АЛДЕ. "Представете си да има 200 народни представители, които кажат: ние излизаме от Европейския съюз и НАТО. Мислили ли сте за тази възможност?", запита Сидеров и допълни: "Достатъчно такива граждани можете да намерите".

 

Останалите аргументи на патриотите срещу проекта на ГЕРБ бяха далеч по-конвенционални. Христомир Митев например изтъкна също като БСП недостатъка с "намалената представителност на всички групи в обществото."

 

Той каза още, че пропорционалната система не представлява пряко избиране на личности, както твърдят ГЕРБ и "Шоуто на Слави". Според друг аргумент на ОП, промяната към нова система ще доведе и до административно натоварване, което може да "взриви изборите".

 

Дискусията за въвеждане на чист мажоритарен вот продължи с вече изразяваните аргументи на ГЕРБ и "Шоуто на Слави", че така иска суверенът и с обяснения от страна на левицата, че така ще бъде нарушена представителността.

 

Експертът по избирателни системи и преподавател в СУ Димитър Димитров обясни на депутатите, че без активна регистрация няма как да има мажоритарни избори, но това не бе дискутирано.

 

Депутатите от "Воля" не взеха думата нито веднъж и накрая се включиха в гласуването, когато заедно с ГЕРБ и ДПС успяха да прокарат законопроекта.

 

И едно смислово противоречие

 

Ако проектът за дневния ред на парламента бъде одобрен, мажоритарното гласуване трябва да влезе още в четвъртък в пленарна зала.

 

Междувременно за около половин час в края на заседанието си правна комисия отхвърли проекта на ДПС за промени в Изборния кодекс, внесен миналата седмица.

 

ДПС иска да отпадане на квадратчето "не подкрепям никого", въвеждане на агитация на различен език, освен българския, при осигурен превод, както и връщане на старите правила за отваряне на избирателните секции в чужбина. Друго предложение на ДПС цели справяне с феномена 15/15 при преференциалния вот. Идеята на движението е в пропорционалната листа да няма номер на кандидат, който да съвпада на номера на партията, определен от ЦИК или пък партиите да си подреждат листите едва след като знаят номера си в листата, за да преценят какви кандидати да слагат под съвпадащото число в листата.

 

Дискусията съвсем предвидимо се насочи към агитацията на различен език освен българския. В крайна сметка проектът бе отхвърлен, като само двамата представители на ДПС го подкрепиха. По думите на Данаил Кирилов (ГЕРБ) обаче си струва да се дискутира идеята на движението за отпадане на дублажа между номер на кандидат и листа.

 

От обясненията на депутатите не стана ясно защо ще ремонтират текстове, които засягат пропорционалната избирателна система, щом ще въвеждат мажоритарна.