До месец съдът решава да се обявят ли собствениците на данъчни складове у нас

До месец Върховният административен съд окончателно трябва да каже дали Министерството на финансите е длъжно да обяви публично кои са собствениците на данъчните складове у нас, стана ясно в сряда след заседанието по делото, заведено от бившите депутати от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов, които сега влизат в надпреварата за парламента от листите на "Нова република".

Делото бе заведено в началото на 2016 г. след отказа на финансовото ведомство да каже кой държи данъчните складове у нас и има ли концентрация в определени компании. Мотивът беше, че "не са налице предпоставки за достъп до исканата информация“. На същия въпрос обаче бе отговорил бившият министър Симеон Дянков през 2011 г. и от него ставаше ясно, че над 80% от данъчните складове се контролират от 2 дружества.

Въпросът е чувствителен заради затъналото в момента в процедури разследване на Комисията за защита на конкуренцията за картелно споразумение между шест вериги бензиностанции за сговор на цените на горивата. Миналия октомври антимополният орган повдигна такова твърдение, което обаче се оспорва от обвинените компании "Лукойл България“, "Еко България“, "Шел България“, "ОМВ България“, "Нис Петрол“ и "Петрол“, 

Битката с картела при горивата е и един от акцентите в предизборната кампания на "Нова република".

"Проблемите при горивата не се решават с отварянето на една, две или 5 бензиностанции. Това е все едно да твърдиш, че проблемите в образованието се решават с отварянето на едно частно училище. Ние отстояваме позицията, че трябват твърди и категорични действия за освобождаване на пазара на горива, а не работа на парче. Именно затова докато някои само говорят, ние от "Нова Република" вече 2 години водим битката срещу картелите“, заяви Петър Славов.

Министерството на финансите продължава да отказва да съобщи дали за последните 6 години доминиращото положение при контрола на данъчните складове се е променило, или запазило.

Според представителите на "Нова Република" именно там трябва да се търси решението на проблемите на пазара с горива у нас. Формацията дори има конкретни законодателни промени, които облекчават режима за получаване на достъп до данъчен склад у нас и ще позволят внос на горива от различни източници, а не купуване само от рафинерията на "Лукойл" в Бургас.