Димитър Узунов нямал телефона на Борисов и е готов да покаже разпечатка

Избраният преди ден със скандал за представляващ Висшия съдебен съвет (ВСС) Димитър Узунов отрече в четвъртък да има телефонния номер на премиера Бойко Борисов и дори изрази готовност публично да покаже разпечатка от телефона си, за да докаже, че не е той авторът на есемеса: "Лозан Панов отново предложи да Ви викаме във ВСС по записа за двете каки. Не го приехме".

"Нямам телефонния номер на премиера. Не ме притеснява да покажа разпечатка от телефона си и да отхвърля твърденията на бившия правосъден министър Христо Иванов, че именно аз съм изпратил есемеса до премиера. Нека съветникът на министър-председателя Яне Янев каже кой е изпратил есемеса", заяви бившият шеф на Районния съд в Сандански пред БНТ.

Скандалът около "докладването" на дебатите във ВСС на премиера навлезе в нова фаза в сряда, след като 12 представители на мнозинството в съвета спретнаха изненадващ пуч на досегашния представляващ Соня Найденова, сменяйки я без мотиви с Узунов. Това стана само ден, след като Найденова публично призова колегите си да покажат разпечатки, за да свалят съмненията, че някой от съдебните кадровици доносничи на министър-председателя.

Димитър Узунов стана известен в записите по "Яневагейт" като "човека на Бойко", както го определя самата Владимира Янева, разказвайки на Румяна Ченалова, че той е ходатайствал пред премиера да не бъде "опраскана". Не са тайна и близките му отношения със съветника на премиера Яне Янев, който също е от Сандански.

"Официалните мотиви за смяната на Соня Найденова са ясни. Правилникът за дейността на ВСС позволява всеки от членовете на съвета да предложи за обсъждане подобна смяна. Решението за смяната на г-жа Соня Найденова е взето вчера сутринта", лаконично коментира Узунов в четвъртък.

Той обаче премълча факта, че мотиви за тази смяна не бяха обявени, а тя бе осъществена с внасяне на извънредна точка в последния момент и предварителна тайна уговорка между 12 от членовете на съвета. Единственото неясно обяснение за рокадата, което даде Узунов, бе, че тя се наложила с оглед на приетите от парламента конституционни промени.

"Смятам да напусна. Не смятам да участвам в предварително режисиран фарс. Това е решение, което е провокация към здравия разум, обществото, българските граждани, взето по безпардонен начин. От тази зала вее тоталитарен хлад. Тук чуждо мнение не се търпи. Как е възможно чуждото мнение до такава степен да е способно да доведе до ярост мнозинството в тази зала. Дори и в момента. За мен тази демонстрация на сила е необяснима. Решението вече е взето, но извън тази зала. Не е възможно тук да се води демократичен диалог", мотивира преди ден решението си да напусне залата неговият колега Калин Калпакчиев.

По този повод Узунов коментира в четвъртък пред БНТ: "С Калин Калпакчиев седим един до друг в заседателната зала, ще положа усилия да преодолеем противоречията между нас".

Новият представляващ ВСС каза още, че ако в следващите седмици не успее да подобри вътрешните проблеми в съвета, след месец щял да преоцени позицията си и по всяка вероятност щял да се оттегли, за да може друг да поеме на плещите си "този товар".

По думите му в момента се наблюдават медийни атаки срещу председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, както и срещу ръководството на Софийския градски съд, и "трябва да преустановим тези атаки". Узунов обаче не коментира факта, че голяма част от въпросните атакаи през последните дни идват от устата на Яне Янев.

"Като член на съвета работя в сферата на съдебната администрация и борба с корупцията, както и финансиране на съдебната система. Не бих се посвенил да се моля пред премиера Борисов за финансови средства за съдебната система", добави още новият представляващ ВСС, с което даде ясен знак как възприема конституционния принцип за разделение и взаимодействие между властите.

Малко по-късно темата коментира и председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, който просто повтори тезата на премиера Борисов, изразена преди ден в профила му във Фейсбук. Според тях смяната на Соня Найденова като представляващ ВСС е опит за провокация към премиера и политическата класа. По думите на Цветанов така се целяло отклоняване на "правата линия на управленската програма на правителството", но въпреки това в ГЕРБ щели да подкрепят промените в Закона за съдебната власт, подготяни от правосъдното министерство.