Джихадисти се опитват да продължат към Европа през България

Турското разузнаване предупреди, че джихадисти се опитват да преминат през България към други европейски страни, в които да организират терористични атаки.

В четвъртък турският вестник "Хюриет" съобщи, позовавайки се на националното разузнаване МИТ, че членове на "Ислямска държава" опитват да влязат в Турция от Ирак и Сирия. Има данни, че част от тях планират атаки срещу дипломатически представителства на страните, които подкрепят водената от САЩ коалиция срещу джихадистите, в Анкара и Истанбул.

Сирийки и палестински граждани, на възраст между 17-25 години, пък са влезли в Турция като бежанци и планират да пътуват към европейски страни през България, за да организират атаки, съобщи "Хюриет".

ДАНС на няколко пъти също съобщи, че има случаи, при които лица, съпричастни към терористични организации, са се опитали да влязат в страната като част от бежанската вълна
На този фон вицепремиерът Меглена Кунева поиска спешно да бъдат приети поправките в Накaзaтелния кодекс, които гарантират по-сурови наказания за лица, свързани с терористични организация. По думите й това трябва да стане до края на март.

"Разбирам аргументите срещу законови изменения на парче, но предвид високата степен на терористична заплаха за европейските страни защитата е по-важна", каза Кунева пред журналисти във Вашингтон.

Там тя участва в министерска среща за справяне с т. нар. чуждестранни бойци.

В момента се подготвя специално законодателство за криминализиране на участие на българските граждани на страната на "Ислямска държава", както и мерки заедно с нашите партньори как да бъде ограничено движението на т.нар. чуждестранни бойци.

Кунева призова и за по-тесни връзки и засилен обмен на информация, свързана с действията и движението на терористи или терористични мрежи, в това число и чуждестранните бойци, между отделните страни.

Според нея трябва да се засили контрола на външните граници на ЕС с цел възпрепятстване на транзита на бойци към и от конфликтните зони в Близкия изток.

Тя посочи, че разширяването на Шенген и включването на България и Румъния в него, както и плътната употреба на информационните системи от всички държави-членки на ЕС, ще допринесе за общата европейска сигурност.

"Не може да имаме 28 различни системи на сигурност, трябва ни една, с общи стандарти и превантивни мерки", посочи още вицепремиерът, цитирана от правителствената пресслужба.
Тя изтъкна необходимостта от засилено регионално сътрудничество за противодействие на екстремизма и посочи като добър пример сътрудничеството между България и Турция.

"България е преден пост, важно е да споделим опит, за да може страната ни адекватно да посрещне предизвикателствата", каза тя.

Домакин на срещата във Вашингтон е държавният секретар на САЩ Джон Кери. В нея участват вицепремиери, вътрешни и външни министри на над 30 страни и международни организации.