Депутатите ще обсъдят ветото на президента върху Закона за МВР

Депутатите ще разгледат върнатия от президента Закон за МВР. Държавният глава Росен Плевнелиев върна преди седмица текстове от новия Закон за МВР, включително отнетото му правомощие да назначава с указ главния секретар на силовото ведомство.

Освен това Плевнелиев критикува липсата на финансова обосновка за планираното увеличение на заплатите в системата на МВР, както и регламентирането на възнаграждение за извънреден труд.

В проектопрограмата на Народното събрание за тази седмица в петък като първа точка се предлага да бъдат обсъдени персонални промени в кабинета "Орешарски". Министърът на околната среда и водите Искра Михайлова беше избрана за евродепутат от листата на ДПС. На нейно място от ДПС предложиха Станислав Анастасов. В дневния ред за петък е включена и точка "прекратяване на пълномощията на народни представители".

В проектопрограмата за тази седмица е още първото четене на промени в Закона за насърчаване на заетостта и в Закона за военноинвалидите и военнопострадалите. Депутатите ще обсъдят на второ четене и изменения в Закона за защита на конкуренцията, в Закона за защита на потребителите и в Закона за подземните богатства.

В проектопрограмата е и продължението на второто четене на законопроекта за защита на растенията, както и второто четене на промени в Закона за автомобилните превози. Депутатите ще разгледат и проекторешение за удължаване на срока на действие на Временната анкетна комисия за проверка и установяване на всички обстоятелства около публично огласения телефонен разговор между бившия министър-председател Бойко Борисов и бившия директор на Агенция "Митници" Ваньо Танов, в който се съдържат данни за грубо склоняване към тежки престъпления и злоупотреба с власт.

В петък е предвиден и редовен парламентарен контрол.