Делото за трагедията в Хитрино ще протече по съкратената процедура

Делото за трагедията в Хитрино ще протече по съкратената процедура, а стартът му е предвиден за 7 март. Това стана ясно на днешното разпоредително заседание на Шуменския окръжен съд.

На 10 декември 2016 г. в следствие на взрив след железопътна катастрофа, загинаха седем души, а други 14 пострадаха. На съд са предадени машинистите на дерайлиралия влак на фирма „Булмаркет“ – Димитър Михнев и Радослав Петков. Те са обвинени в причиняване на смърт по непредпазливост на седем души и за нанасяне на телесни повреди на други 14, както и за нарушаване на правилата за движение и правилата за техническа експлоатация, движение на влаковете и сигнализацията в железопътния транспорт.

На днешното разпоредително заседание защитата поиска отвод на наблюдаващия прокурор Маргарита Георгиева и връщане на делото за допълнително разследване.

Според адвокатите на двамата обвиняеми по досъдебното производство са събирани едностранчиви доказателства, свързани със състоянието на железния път. Освен това смятат, че са нарушени правата на машинистите, защото не са предявени всички доказателства. Става дума за три видеозаписа от огледа и фотоалбуми.

От прокуратурата възразиха. Заявиха, че са дадени всички възможности за запознаване с доказателствата по делото, отхвърлиха и твърденията за предубеденост и едностранчивост.

Председателят на съдебния състав Румяна Райкова отхвърли искането за отвод и за връщане на делото за доразследване. Действително имало допуснати процесуални нарушения, призна съдът, но те не били съществени и не ограничавали правата на страните. Съдия Райкова добави, че те може да бъдат отстранени в хода на делото.

Съдебният състав отхвърли като недопустим и иска на Националната компания  "Железопътна инфраструктура". Той бе в размер на 315 029 лева и е за нанесени имуществени вреди на железния път.

Стана ясно още и че делото ще протече по съкратената процедура. Защитата призна част от фактите по делото и заяви, че не желае в залата да се разпитват тежко пострадалите, както и наследниците на починалите. Адвокатите на обвиняемите изразиха и готовност да се приемат и повечето от медицинските експертизи. Но поискаха да бъдат разпитани длъжностни лица и технически експерти.

Тъй като определението на съда, с което бе отхвърлено искане за връщане на делото, подлежи на обжалване, делото остава във фазата на предварително изслушване. Следващото заседание е насрочено за март.

29 души бяха конституирани като частни обвинители, граждански искове в този процес нямало да се гледат.