Двама агенти на ДАНС са дадени на съд

  Двама агенти от ДАНС - Евгени Иванов и Петър Спасов, са предадени на съд за извършени от тях престъпления от общ характер, съобщават от прокуратурата.

Иванов има обвинение за четири престъпления. Според държавното обвинение, той е измамил чужди граждани, че ще получат разрешение за постоянно пребиваване в България. Освен това успял да осигури подправени документи на чужденците в замяна на 39 180,77 лева и е издал държавна тайна. Придобил е пистолет и боеприпаси без да има разрешение за ползването им.

Агентът е предоставил информация на разпитан по дело свидетел за използвани от ДАНС способи и средства за оперативно издирвателни и разузнавателни дейности. Също така е разгласил информация, че спрямо конкретни лица са използвани специални разузнавателни средства (СРС), както и информация за лица, заподозрени в провеждане на подривна, терористична и др. противозаконна дейност срещу сигурността на страната. Към момента Иванов е под домашен арест.

Спасов пък е обвинен за това, че е предал на колегата си Иванов пистолет и боеприпаси, без той да има разрешение за употребата им.

Разследването е от края на миналата година. Претърсени са жилището и работно място на Иванов. Предстои Софийският градски съд да насрочи разглеждането на делото.