ДАНС задържа кмета на Куклен

Изпълняващият длъжността кмет на Куклен Костадин Павлов е задържан при операция на ДАНС, съобщи Нова ТВ. Повдигнато му е обвинение във връзка с провеждана обществена поръчка за доставка на храни на детска градина в града и „Домашен патронаж” – гр. Куклен.

От държавното обвинение съобщиха, че днес, по наблюдавано в Окръжна прокуратура – Пловдив, досъдебно производство, разследвано от ТД "НС" – гр. Пловдив, са повдигнати обвинения на изпълняващия длъжността кмет на община Куклен за извършено престъпление, във връзка с провеждана от общината обществена поръчка за доставка на хранителни продукти на ОДЗ – гр. Куклен и "Домашен патронаж" – гр. Куклен.

Изпълняващият длъжността кмет е обвинен в това, че на 10 юни тази година е приел от Надежда Минчева дар парична сума в размер на 1 200 лева, за да упражни влияние при вземане на решение от длъжностно лице – член на комисията за провеждане на обществената поръчка, във връзка със службата му. Така посоченото престъпление е с правна квалификация по чл. 304б, ал.1 от НК, като най-тежкото предвидено от закона наказание за извършването му е лишаване от свобода до 6 години.

Разследването е в активна фаза. Обвиняемият е задържан за 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор, в рамките на които ще се прецени необходимостта от внасяне на искане в съда за вземане спрямо него на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража", както и основанията да бъде поискано отстраняването му от длъжност.

Бившият кмет на Куклен Димитър Сотиров също е "клиент" на прокуратурата - срещу него и заместника му има няколко обвинения. Сотиров не е провел процедура за възлагане на обществена поръчка, не е осигурил извършването на строително-монтажните работи от строител, вписан в централния професионален регистър и не е извършил необходимото за уреждане на взаимоотношенията между участниците в строителството с писмени договори.