Готова ли е страната ни да води Евросъюза?

Какви ще са социалните приоритети на България, докато е председател на Евросъюза – това ще решават днес правителството, синдикатите и работодателите. Нашата страна поема шефското място в общността след по-малко от десет месеца.

Обратното броене до началото на българското председателство вече тече. За оставащите 10 месеца държавата трябва да осигури инфраструктурата, логистиката, доброволците, местата за настаняване и приоритетите в програмата. Ударните ремонти предвиждат пряка пътна връзка между Терминал 2 на летище София и бул. „Брюксел”.

Имаме уверенията, че тя до края на годината ще се построи”, заяви Евгени Крусев, зам.-кмет по транспорта на София.

Ремонт предстои и на бул. „България”, който свързва НДК и резиденция „Бояна”. Дейностите по обновяването му ще започне през лятото.

Процедурата по избор на изпълнителя вече е в ход. Той трябва да подмени  5000 кв/м. прозорци и дограма, както и остарелите кабели и тръби в Дом № 2 на резиденцията.  Старите  мебели и адудиовизуалната апаратурата в основната зала на комплекса също ще бъдат сменени.

Основна част от събитията, свързани с българското председателство, ще се провеждат в НДК. За ремонт тук държавата е предвидила 17 млн.лв. Тук промените вече са в ход.

„Виждате една съборена зала 3, която е внушителна по размерите си, но ще я видим различна след 7 – 8 месеца, може би”, прогнозира инж. Николай Галчев, изпълнител на проекта за ремонта.

Най-сериозно предизвикателство за домакинството са срещите на финансовите министри и депутати от страните в Съюза, когато броят на гостите ще достига до 1000 души. За събитията ще бъдат осигурени хотели, доброволци, кетъринг и транспорт.

Хотелският комплекс на резиденция „Бояна” също може да поеме част от тях. Българските домакини ще платят нощувката на министър от всяка делегация и на още един делегат. Разходите на останалите делегати няма да са за наша сметка. За кетъринга вече се водят разговори с шеф-готвачи, които трябва да измислят как да представят българската кухня по модерен начин. Ангажираните с подготовката са категорични – амбициозната програма ще бъде изпълнена в срок.

Наблюдателите на процеса смятат, че освен откъм инфраструктурата България трябва да се подготви и за приоритетите на председателството.