Горанов отряза ВСС, няма пари за увеличение на заплатите

Пари за увеличение на заплатите в съдебната система няма. В това беше категоричен финансовият министър Владислав Горанов, който присъства на редовното заседание на Висшия съдебен съвет. Той беше поканен от комисията по "Бюджет и финанси" за обсъждане на размера на магистратските заплати, които според кадровия орган трябва да бъдат увеличени с 12%.

Според чл. 218 от Закона за съдебната власт "основното месечно възнаграждение за най-ниската съдийска, прокурорска и следователска длъжност се определя в размер на удвоената средна заплата на заетите лица в бюджетната сфера".

За да бъдат увеличени заплатите, Висшият съдебен съвет настоява за отпускането на 24 млн. лв.
За да мотивира категоричната си позиция, че пари за увеличение на заплатите няма, Владислав Горанов си послужи с редица литературни сравнения и исторически препратки.

"За съжаление не съм в комфортната ситуация да разпределям излишъци, а съм в некомфортната ситуация да ме слагат на банкноти, за съжаление фалшиви", каза Горанов. Той допълни, че е съгласен с всички сметки и аргументи на съвета, но заяви, че ако в закона се запише, че финансовият министър е крокодил, той няма да стане крокодил. Горанов каза още, че не е адекватно на фона на вчерашните "небалансирани" дебати е НС, днес да се обсъжда увеличение на магистратските заплати.