ГЕРБ поиска съдиите да не се месят в избора на политическата квота в следващия ВСС

  Председателят на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов от ГЕРБ отхвърли призива на Съюза на съдиите към депутатите да обяснят как са избрали своите кандидати за членове на парламентарната квота на Висшия съдебен съвет (ВСС).

В понеделник Съюзът изпрати открито писмо до депутатите. “За нас като професионална организация е важно да научим как точно народните представители са избрали своите кандидати сред хилядите юристи в страната с най-малко петнадесетгодишен юридически стаж и високи професионални и нравствени качества”, призова вчера Съюзът на съдиите.

“Ние не се намесихме, когато съдебната система избираше своите кандидати. Не квалифицирахме кандидатите, не сме искали списъци. Иначе и аз бих попитал - аз също имам съмнение. Като са разделени, моля да не се месят”, отговори тази сутрин пред бТВ Кирилов.

Съдия Нели Куцкова от Съюза на съдиите в България коментира пред бТВ, че прекият избор за професионалната квота във ВСС е бил първа успешна стъпка в реформата. “Колегите, които се явиха на изборите за професионална квота, писаха концепции, обикаляха страната, срещата се с колеги, отговаряха на неудобни въпроси, минаха през едно много тежки изслушване”, посочи тя.

Според нея процедурата е била успешна въпреки опасенията, че ще има манипулиран вот в полза на определени кандидати, близки до властови кръгове.

“Въпросът е двете квоти да бъдат избрани еднакво прозрачно и еднакво професионално. Кой и защо е посочил хората от парламентарната квота, кой ще гарантира за моралните им качества? Досега ние виждаме само едни формални обосновки – “отговаря на изискванията на закона”, но как отговаря?”, коментира Куцкова.

По думите на Данаил Кирилов обаче депутатите са направили своите номинации като "четат всички публикации в специализираните издания”.

Следваме най-високите стандарти за публичност, обсъждаме дори предварително предварително изслушване на кандидатите. Опитваме се да отговорим на всички изисквания, да не кажа капризи, каза Кирилов.

Той призова да не се правят опити от сега да бъде "заразен” изборът на Народното събрание, защото членовете на ВСС трябва да бъдат избрани с две-трети – т.е. 160 гласа.

Кирилов посочи, че с Българския институт за правни инициативи (част от чийто екип беше бившият правосъден министър Христо Иванов – б.р.) обсъждат предварително изслушване на кандидатите: “Опитваме да угодим на всички искания, няма да кажа „капризи”, по отношение на публичността”.