ГЕРБ иска да знае точната загуба на НЕК, за да внесе вот на недоверие

ГЕРБ чака официалните данни за загубата на Националната електрическа компания (НЕК), за да внесе вот на недоверие към правителството на Пламен Орешарски за провала на политиката в енергийния сектор.  Това съобщи в понеделник заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цецка Цачева пред бТВ.

НЕК все още не публикувала годишния си финансов отчет за 2013 г., както и отчета си за първото тримесечие, докато това са направили всички останали държавни дружества. От доклада на компанията й майка – "Българския енергиен холдинг", до Министерството на финансите обаче става ясно, че финансовото положение на НЕК е критично и БЕХ смята да обедини всички нейни дългове в един общ със срок за погасяване до 10 години. Точни цифри обаче не се посочват .

Неофициалните информации са, че става дума за загуба на НЕК от порядъка на 900 000 лева на ден.

Цецка Цачева обясни, че ГЕРБ предпочита да мотивира вота с официални данни вместо да се позовава на публикации в медиите по тази тема. Очакванията бяха вотът да бъде внесен още в петък - 9 май, но внасянето му бе отложено поради ”тактически” съображения на Бойко Борисов. 

"Готови сме с вота на недоверие – мотивите са готови, подписите са събрани, но очакваме онази прословута информация, за която народни представители отидоха на крака, за да знаем какво е точното състояние на НЕК, какви са загубите на дружеството", каза Цачева. 

Тя допълни, че ГЕРБ ще внесе жалба в Конституционния съд срещу създаването на парламентарна анкетна комисия за проверка на връзките на политици с електроразпределителните дружества.

По думите й създаването на такава комисия, инициирано от "Атака", противоречи на конституцията и е акт, насочен срещу президента Росен Плевнелиев. Цачева припомни, че представители на електроенергийните компании достатъчно често са изслушвани в парламентарната комисия по енергетика.