ВСС профилактира шефа на градския съд след участието му в съдийския протест

Висшият съдебен съвет (ВСС) реши в сряда да поиска обяснение от председателя на Софийския градски съд (СГС) Калоян Топалов какво е свършил за решаване на проблемите в подопечната му институция. Това решение щеше да бъде безспорно, ако не беше взето два дни, след като Топалов се включи в съдийския протест пред Съдебната палата в столицата срещу провалената съдебна реформа.

За капак по същото време в сряда Софийският градски съд провеждаше ден на отворените врати за гражданите, които се интересуват от проблемите на системата.

Предложението за привикването на Топалов за обяснения дойде от един от най-емблематичните представители на мнозинството във ВСС – Галя Георгиева. Съдийката от Пловдив е една от най-близките до главния прокурор Сотир Цацаров в съдебния съвет.

“Предложението ми е колегата да ни информира какво е свършил досега в СГС, който се превърна в емблема на лошите практики“, обясни Галя Георгиева, която показа, че е открила за лошите практики в съда едва в края на миналата година.

В крайна сметка ВСС прие решение да даде един месец на Калоян Топалов, за да се подготви и да изнесе информация как е решил трупани в продължения на десетилетия проблеми в ръководения от него съд. Проблемите се натрупваха и по времето, когато сегашният председател на Върховния административен съд Георги Колев ръководеше СГС.

Калоян Топалов беше избран изненадващо за шеф на Софийския градски съд на 24 юни тази година. Изборът бе неочакван, защото зад Топалов застанаха публично само членовете на малцинството във ВСС и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. На свой ред Топалов се представи безупречно на изслушването с разумна и изпълнима концепция за управлението на изпадналия в много тежка криза съд, известен със своите "гнили ябълки" и нагласено разпределение на дела.

Сега Лозан Панов се обяви за разграждане на олигархията и порочното управление в съдебната система, което автоматично го направи трън в очите на мнозинството във ВСС. Очаквано беше Калоян Топалов, който се приема за негов човек, също да го отнесе.

Ето и проблемите, които ВСС очакваше да бъдат решени за шест месеца от новия шеф на СГС: проблеми със случайното разпределение на делата, съмнения за корупция и манипулации при избора на съдии, свърхнатовареност на съдиите в някои колегии, забавени хиляди дела, твърде много командировани съдии и тежки проблеми със сигурността на електронните системи.