ВСС заподозря атака от изпълнителната към съдебната власт

Атака от страна на изпълнителната власт към съдебната заподозря председателят на комисията по бюджет и финанси към ВСС Михаил Кожарев. Причината за това е критичното финансово състояние, до което са достигнали общо 95 органа на съдебната власт. Задълженията към момента възлизат на около 6,8 млн. лв, обясни Кожарев, като уточни, че това са пари за ток, вода, съдебни заседатели, обезщетения по Закона за съдебната власт, пощенски услуги.

Сред фрапиращите случаи членът на ВСС посочи окръжните съдилища в Бургас, Кюстендил, Монтана, Пазарджик, Пловдив и Плевен. Върховните съдилища също са сред длъжниците.

"Върховният административен съд е много зле - няма пари даже да си плати интернета, помолиха ме да направя нещо възможно да осигуря средства и за това. В крайна сметка съдебната дейност е държавна дейност. Държавата трябва да помисли за това, бюджетът беше абсол същият като през 2013 г. Премиерът Орешарски обеща да се направят корекции, но в крайна сметка нито едно от тези обещания не беше изпълнено", добави той.

Кожарев обясни, че не смята съдебния бюджет за самостоятелен:

"Не го приемаме ние, за да е такъв. Нямаме възможност за собствени приходи, така че да приемем, че той самостоятелно се съставя и зависи от нашите приходи. Разликата между разходната и приходната част представлява една държавна субсидия - от кого сме зависими тогава? И тогава въпросът е дали това не е атака и ако е така - защо?".