ВКС потвърди, че имунитетът на Сарафов му позволява да обижда подчинени

Върховният касационен съд (ВКС) потвърди, че функционалният имунитет на заместник главния прокурор Борислав Сарафов му дава право безнаказано да обижда и заплашва свои подчинени.

Това става ясно от определение на върховните съдии Емил Томов, Драгомир Драгнев и Геновева Николаева, с което не е допусната за разглеждане касационната жалба на следователя Страхил Каменички. То е окончателно и не подлежи на обжалване.

Същите бяха заключенията и на колегите им от долните две инстанции, които не допуснаха до разглеждане иска на следователя, предявен срещу Сарафов заради обиди и заплахи отправени към Каменички по време на оперативна среща за разследването на трагичния влаков инцидент в Хитрино.

Потърпевшият магистрат претендираше от заместника на Сотир Цацаров обезщетение от 26 000 лева заради отправени от него квалификации към разследващия екип по случая "Хитрино" – че цяла България знаела, че са безделници и мислели "само за ишиас и лумбаго". Каменички твърдеше още, че Сарафов му казал, че има заешко сърце, защото не повдигнал веднага обвинени на "двама убийци", имайки предвид машинистите на влака.

Освен това му казал, че "го е проучил" и, че може да му "образува дисциплинарно производство пред прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет", въпреки че заместник главният прокурор няма правомощия да стори това.

"Наличието на функционален имунитет е абсолютна процесуална пречка (отрицателна процесуална предпоставка) за образуване на гражданското дело, поради което производството следва да се прекрати. Функционалният имунитет не е самоцелна привилегия, а конституционна гаранция за независимостта на магистратите, понеже образуването на гражданско или наказателно дело за действията и актовете им по служба, независимо дали тези действия и актове са правилни, би довело до възможност за нерегламентиран натиск върху тях", приема ВКС, присъединявайки се напълно към мотивите на Софийския градски съд и Софийския апелативен съд по казуса.

Върховните съдии допълват в определението си, че това не означава, че функционалният имунитет на магистратите ги освобождава от всякаква отговорност за действията им по време на служба, както разсъждава Каменички в жалбата си.

"Магистратите носят съответната дисциплинарна отговорност за неетичните си действия по време на служба, а пострадалите лица могат да търсят обезщетение от държавата по реда на Закона за отговорността на държавата и общините за вреди", посочва ВКС.

Така ВКС окончателно слага точка на скандала. Следователят Каменички пробва да заведе и дело за обида срещу Сарафов в Шуменския районен съд, което обаче имаше същата съдба и бе прекратено заради функционалния имунитет на заместника на Цацаров.

Докато казусът се движеше между съдебните инстанции Борислав Сарафов бе номиниран за член на следващия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС), но впоследствие оттегли кандидатурата си "след разговор с главния прокурор, който изцяло споделя мотивите на заместника си". Тогава от пресцентъра на прокуратурата уточниха единствено, че решението му е "лично и е продиктувано от интересите на прокуратурата", с което се създаде впечатлението, че Сарафов очевидно е предпочел да не дава поводи за още удари по имиджа на главния прокурор, който току що бе обвинен от бизнесмена Сашо Дончев в опит за натиск по отношение на редакционната политика на в. "Сега".

Още повече, че освен скандала около недопуснатия от съда иск на Страхил Каменички, през миналата година Сарафов се забърка и в друг подобен случай. Тогава дознателката от ГДБОП Любомила Ценова заведе две дела срещу заместник главния прокурор заради упражнен от него натиск по висящото разследване срещу собственика на строителната фирма "Агромах". Тя претендираше за нанесени й обиди и заплахи, но в крайна сметка оттегли исковете си, след като Сарафов бе принуден да й се извини, за да сложи точка на спора извън съда.