Вицепрезидентът: Радев не е упражнявал натиск върху правосъдното министерство

"Доста неща се наговориха. Натиск няма, има идеи”. Така коментира във вторник скандала около проектозакона, въвеждащ уседналост при парламентарни и президентски избори, въцепрезидентът Илияна Йотова пред Нова телевизия.

По думите ѝ държавният глава Румен Радев не е упражнявал натиск за рзписването на проекта. Според заместничката му той дал само идеята, която Министерството на правосъдието, като е надвишило капацитета си, е облякло в закон, който е публикувало.

Йотова отрече текстовете да са изготвени в президентството, както твърди от началото на скандала уволненият чиновник от Министерство на правосъдието, който беше обвинен, че е качил на сайта на ведомството проектозакона, без да е упълномощен за това. Според Любомир Талев спорните промени в Закона за българското гражданство са били включени в проекта по настояване на президентството, като това е станало на среща, на която са присъствали президентът Румен Радев и правният му секретар Емилия Друмева.

"Втрещи ме мълчанието на Министерството на правосъдието", каза още Йотова. И допълни, че "Румен Радев каза на глас това, за което всички мислят". "Фактът, че имаше дискусия, означава, че това е гореща тема и тя не трябва да бъде забравена", посочи днес Йотова.

Според нея в предложението на президента не е имало забрана за гласуване навън.

Йотова коментира, че проблемът е налице, а дискусията трябва да е по същество. Българите в чужбина пък категорично трябва да имат право да гласуват.

Тя призова спокойно гражданското общество, парламентът, юристите и специалистите да си кажат думата.

Според вицепрезидента са нужни промени в Закона за българското гражданство и Закона за чужденците. Йотова изрази личното си мнение, че трябва да има т.нар. активна регистрация, като се даде достатъчно време тя да бъде направена.

Тя допълни, че България трябва да има политика към привличане на българските граждани. Илияна Йотова изрази и мнение, че трябва да се работи върху запазването на българското самосъзнание на тези хора. Според нея по отношение на българските граждани в Турция стремежът към момента е само върху това те да имат гражданство, за да гласуват, но не се прави нищо повече. В Турция има само българско училище, подчерта Йотова.

На въпрос за отношенията с президента, тя поясни, че двамата с Румен Радев са си дали дума да работят като екип – нещо, което досега в президентството не се е случвало. "Залагаме на екипното начало, диалога... Сблъсък на гледни точки може да има, но ще излизаме с обща позиция", обобщи Илияна Йотова.

Що се отнася до работата на служебното правителство, вицепрезидентът обясни, че натиск върху него от президенството не е имало. "Най-точната оценка ще бъде, като чуя целия отчет на служебното правителство. Основната задача – честни избори е изпълнена", подчера Илияна Йотова.