Висшият съдебен съвет представя системата си за гласуване

Висшият съдебен съвет (ВСС) представя в сряда и четвъртък системата си за гласуване, чрез която се провеждат изборите на административни ръководители в съдебната система.

Поводът е предстоящото ключово назначение на председател на Върховния касационен съд (ВКС). Представянето е по идея на шефа на постоянната комисия „Професионална етика и превенция на корупцията” във ВСС Ясен Тодоров.

Презентирането на изключително важната кадрова процедура в съдебната власт има за цел да предостави повече информация, свързана с гаранциите за надеждност и сигурност на системата за гласуване, уточняват от съвета.

Ключовите назначения в съдебната система по традиция са свързани с много съмнения, че изборите са предрешени предварително, а номининирането на повече от един кандидат се правят само формално.

Емблематичен пример в тази посока бе изборът на Сотир Цацаров за главен прокурор в края на 2012 г., когато той бе подкрепен от мнозинството във ВСС в една компрометирана процедура, в която членовете на съвета дори не подложиха на гласуване останалите две кандидатури – на Борислав Сарафов и Галина Тонева.

На представянето на системата за гласуване са поканени организациите, които членуват в Гражданския съвет на ВСС, както и посланиците на държавите от Европейския съюз в България.