Веселин Георгиев окончателно е оправдан и по второто му дело

Бившият шеф на пътния фонд Веселин Георгиев е окончателно оправдан и по второто дело срещу него, съобщи "Правен свят" в петък. По него той беше обвинен за длъжностно присвояване на близо 100 000 лв. от сключени 5 договора.

Според обвинението те са били за социологически проучвания, които да дадат представа за обществените нагласи към политиката на пътната агенция, ремонтите на пътната мрежа, поддръжка и др., за които са плащани средно по 20 000 лева.

Процесът приключи на две инстанции само за година, в която и съдия Пенка Велинова от Софийския градски съд (СГС), и състав на Софийския апелативен съд (САС) с председател Иво Вапцаров, оправдаха Георгиев.

И двете инстанции приеха, че Георгиев е имал право да сключи въпросните договори, освен това по този начин е изпълнявал държавна политика, тъй като до сключването на въпросните договори се е стигнало след инициатива на Агенцията по заетостта и Министерството на труда и социалната политика.

Въпреки подадения протест пред ВКС, прокурорът от Върховната касационна прокуратура Тома Комов не го е поддържал и се е съгласил, че апелативният съд правилно е оправдал Георгиев. Съставът на ВКС с членове Николай Дърмонски, Валя Рушанова и Христина Михова напълно е споделил изводите на САС, съобщава още "Правен свят".

Така, окончателно приключва цялата съдебна сага около Веселин Георгиев, станал основна фигура в скандала "Батко и братко" през 2008 г., довел до решението на ЕК да спре 115.4 млн. евро по програма ИСПА и 50 млн. евро по програма ФАР.

През август м.г. той вече бе напълно оневинен по емблематичното дело, образувано това, че е сключил 8 договора с фирми на братята си Бойко и Емил Георгиеви за над 38 млн. лв. Въпреки че въпросните 8 договора бяха сключени с фирмите "Биндер" АД, "Инмат" ООД и гражданско сдружение "Инфраструктурни обекти", собственост на братята на тогавашния шеф на фонда – Бойко и Емил Георгиеви, той бе оправдан и от трите съдебни инстанции.

Основната причина бе, че всеки от осемте договора е сключен с изпълнител, предложен от комисия, в които подсъдимият Веселин Георгиев не е имал участие. Освен това шефът на съответната областната дирекция е избирал окончателно фирмата, съобразявайки се единствено с мнението на комисията.