ВАС ще се произнесе до две седмици по делото за референдума на Слави Трифонов

Върховният административен съд (ВАС) ще се произнесе до две седмици по делото, заведено от екипа на шоумена Слави Трифонов срещу решението на ЦИК, с което резултатите от референдума за изборните правила бяха обявени за незадължителни.

Преди седмица петчленният състав на съда, който разглежда казуса, отхвърли със свое определение искането на адвокатите на "Шоуто на Слави" за повторно преброяване на бюлетини, пуснати на националното допитване през ноември м.г.

Основният аргумент за отказа на ВАС бе, че делото се намира в последната си фаза, в която не е предвидена възможност за възлагане на експертизи и събиране на нови доказателства.

Както е известно, през февруари тричленен състав на ВАС отмени решението на ЦИК, но прие, че новите резултати също не правят вота задължителен за приемане от парламента. Тогава увеличи действителните гласове в него с 492. На практика това означава, че на допитването не му достигнат не 12 000 гласа, а около 11 500.

Делото беше заведено от инициативния комитет за провеждане на референдума, начело с шоумена Слави Трифонов. В жалбата си Трифонов настояваше решението на ЦИК, с което бяха обявени резултатите от референдума, да бъде отменено, като посочи серия от „нарушения“.

Целта на екипа на "Шоуто на Слави" беше да се установи, че тези нарушения са повлияли да няма достатъчно гласове за обявяването на резултатите от допитването за задължителни. Същата позиция изрази по време на разглеждането на делото и представителят на Върховната административна прокуратура.