България настоява за независимо разследване на инцидента с малайзийския самолет

Министерството на външните работи на България настоява за провеждането на незабавно, обективно и независимо международно разследване на причините за катастрофата със самолета на Малайзийските авиолинии МН17 на 17 юли 2014 г., при която загинаха стотици невинни хора. Това се казва в изявление на говорителя на МВнР.

Призоваваме за осигуряване на безпрепятствен и сигурен достъп на международните екипи, включително и на наблюдателите от Специалната наблюдателна мисия на ОССЕ, до зоната на инцидента, се посочва в изявлението.

"Разследването трябва да установи причините и отговорността за трагедията и да осигури незабавното изправяне пред съда на виновните за нея. Изразяваме нашите очаквания, че нелеката задача по изясняването на обстоятелствата около инцидента ще
срещне подкрепата на всички страни. Приветстваме предприетите бързи мерки от украинските власти за разследване на инцидента, в това число откриване на гореща линия, бързо издаване на визи за близките на загиналите и др., като подкрепяме усилията на международната общност за справяне с последствията от катастрофата.

Очакваме, по време на обсъждането на въпроса утре в Брюксел, Съветът "Външни работи" да излезе с ясна обща позиция и предложения по него", се казва в изявлението.

Според МВнР фактът, че трагедията се е случила в небето над регион, в който се водят военни действия, още веднъж поставя необходимостта от възможно най-бързо постигане на споразумение за прекратяване на огъня и предотвратяване на по-нататъшната ескалация на конфликта в Източна Украйна.

Българската страна призовава всички участници в него незабавно да пристъпят към диалог и търсене на мирно решение на кризата и изразява подкрепа за усилията на Контактната група за създаване на условия за прекратяване на кръвопролитията в Източна Украйна.

"Още веднъж изразяваме дълбоко съжаление във връзка с трагичния инцидент и изказваме искрени съболезнования на семействата и близките на загиналите и солидарност с тяхната болка", се посочва още в изявлението.