Българите споделят най-често колите и жилищата си

Делът на споделената икономика продължава да расте в световен мащаб. Изследване на "ПрайсУотърхаусКупърс" (PricewaterhouseCoopers) показва, че той ще нараства с двуцифрен темп през следващите години и през 2025 г. се очаква да заеме около половината от световния брутен вътрешен продукт (БВП).

България не прави изключени. Българите са на седмо място в света по склонност на населението да споделя притежанията си, най-често автомобили и жилища, показва глобален доклад на компанията за маркетингови проучвания "Нилсен" (Nielsen). Преди нас са Китай, Индонезия, Словения, Филипините, Тайланд и Мексико.

Споделените пътувания набират скорост

Подобен резултат показват и данните на българо-белгийския стартъп за споделено ползване на автомобили "КарАмиго" (CarAmigo). Според статистиката им, само за четири месеца в страната са регистрирани над 450 автомобила и над 1300 потенциали наематели. За сравнение, през първата си година в Белгия "КарАмиго" отчита 800 регистрирани автомобила при общо 9000 наемателя.

Към момента транспортът е една от развитите области на споделената икономика в България. От социалната практика на размяна на билетчета за градски транспорт и относително свободните възможности за пътуване на стоп, до огромния интерес към платформи и групи в социалните мрежи за споделено пътуване.

Срещу тях се обявиха транспортните фирми и поискаха от Министерството на транспорта да забрани тези пътувания. Това обаче няма как да стане. Вместо това е необходимо да се създадат правила, каквито се налагат от новия тип пазарни отношения. Засега обаче държавата предпочита да забранява, вместо да създаде законовата регламентация.

Плюсовете на споделенето пътуване е, че е по-евтино, по-бързо и удобно, спрямо това с автобус. Минусът е, че не винаги може да си намериш кола за часа, който ти трябва и тогава разчитащ на автобуса.

Около 300 столичани споделят жилищата си

Оптимизираното използване на дълготрайните активи в споделената икономика намира проявление и при бизнеса с жилища. Според последните данни на "Евростат" 85% от българите живеят в собствен дом. Това са общо около 3.9 милиона жилища.

Днес класическата представа за квартира или хотел се измества от алтернативата на споделеното ползване на стая или апартамент, което може да е безплатно чрез Couchsurfing.com или платено чрез Airbnb.com.

Още преди 2 години AirBnB надмина с легловата си база всички хотели в София, а към момента само в столицата са регистрирани над 300 потребители. Подобни са стойностите за Пловдив, Бургас и Варна, но през активния летен сезон офертите по Черноморието рязко се увеличават.

Нов живот за празни производствени сгради

Друг пример в областта е и все по-честото безвъзмездно отдаване на празни производствени сгради за нуждите на неправителствени организации, музикални събития, театрални представления или изложби.

Сред новите сектори на споделената икономика пък се нарежда споделянето на производствени активи, като co-working пространствата, като само в София вече са над пет.

Любопитен пример е и тепърва развиващата се практика "Office Surfing", в която различни компании или безвъзмездно освобождават място за временно ползване в офиса си за различни професионалисти с цел културен обмен в работно време.

Голяма част от споделената икономика в страната е размяната на стоки, при която непотребното за един е полезно за друг. Традиционни у нас остават борсите за книги и учебници.

В последно време бурно развитие бележат мобилните приложения, сайтовете и групите в социалните мрежи за покупка и продажба на дрехи и аксесоари. Друг предпочитан начин за споделяне и продажба на неизползвани вещи са сайтовете за безплатни обяви.

Желанието за здравословно хранене с качествени продукти от проверени източници вдъхнови създаването и финансирането на принципа на кооперативи на различни фермерски пазари. Позитивен пример е farmhopping.com.

В сферата на услугите добра реализация намират образователните сайтове за споделяне на интерактивни видеоуроци, подготвяни от професионални специалисти и педагози. Сайтът Ucha.se предлага и услугата "училищен абонамент", чрез която много български училища в чужбина могат да получават учебния материал директно в класните стаи.