БСП се тресе от кавги, бой и закани за преференциален вот срещу спуснатите водачи на листи

Подреждането на изборните листи в БСП изостри напрежението до краен предел и доведе до тежки вътрешнопартийни сблъсъци, дори буквално до бой, научи Mediapool. Почти инфарктно приключиха заседанията на областните съвети в Пловдив и Благоевград, а след сбирката за подреждане на листата в София -област дългогодишният депутат от левицата Кирил Добрев си направи отвод и отказа да се кандидатира за нов мандат. В повечето случаи конфликтите са предизвикани от съпротивата на местни организации срещу спуснатите им от "Позитано" 20 водачи на листи.

Новият лидер на БСП Михаил Миков засега изглежда непоклатим в намерението си да не отстъпва пред недоволството. "Смятам, че Кристиан Вигенин ще бъде един добър водач за Благоевград", заяви той в сряда и допълни: "Решенията за водачите се взимат от Националния съвет, а не в квазисъстезания в една или друга област".

"Квазисъстезанието" в Благоевград обаче е прераснало в реални физически стълкновения и ритници по кокалчетата между местните партийни ръководители, повечето от които категорично отказват да сложат начело на листата външния министър от кабинета "Орешарски". Дългогодишният бивш червен кмет на Благоевград Костадин Паскалев е накарал Вигенин да излезе от залата, за да не отнесе някой ритник, разказаха социалисти пред Mediapool.

Фаворит на БСП – Благоевград е Корнелия Нинова, която е събрала 22 номинации за водач на листата срещу 2 за Вигенин. Независимо от това "Позитано" 20 най-вероятно ще успее да наложи Вигенин, твърдят източници от партийната централа.

Лишен от първото място, Кирил Добрев се оттегля от листата

Според плана на ръководството Нинова трябва да оглави червената листа в София-област, чийто бивш председател е три мандата Кирил Добрев, който очакваше да е безалтернативен водач на листата. Вместо това Националният съвет на БСП, който определя водачите, реши на 16 август Корнелия Нинова да води тази листа. На Кирил Добрев е отредено второ място.

Нинова имаше 12 номинации от общински организации за водач в София-област, докато Добрев - 18.

Заседанието на областния съвет в сряда е било бурно и емоционално. Подреждането на кандидатите в листата след водача става с тайно гласуване, но като признание за водещата роля на Добрев бе предложено той да бъде гласуван явно, разказаха пред Mediapool участници в заседанието. Добрев приел това, но пък останалите номинирани за листата се възпротивили. Избухнала шумна разправия и Кирил Добрев, който е известен с по-емоционално и рязко поведение, е заявил, че си прави отвод и въобще не иска да го включват в листата, а дава път на млади и нови лица.

Според други участници в заседанието причина за тази негова реакция е изказването на Корнелия Нинова, която заявила, че не тя е проблем на организацията, а Кирил Добрев, заради чийто конфликти с ръководството се създават проблеми с местните структури.

Социалисти твърдят, че зам.-председателят на БСП Драгомир Стойнев се бил ангажирал да "уреди" първо място за Добрев, но не е успял. Самият Стойнев има проблем – пратиха го да води в Стара Загора, въпреки че на предишните избори беше в Хасково, коментираха негови съпартийци.

Областният съвет в София-област приел е декларация до Националния съвет на БСП, който идния вторник ще утвърждава окончателната подредба на листите. Декларацията призовава Корнелия Нинова да оглави листата в Благоевград, а Кирил Добрев – тази в София -област.

Михаил Миков обаче настоява Вигенин да е първи в Благоевград и едва ли решението му ще се промени след срещата с благоевградската организация в четвъртък. Освен това в БСП твърдят, че дори Вигенин да бъде оттеглен от Благоевград, вероятно мястото му ще заеме Емил Костадинов.

Нямало брожение срещу Вигенин, а спор между Нинова и Костадинов

 

"След горещото заседание на областния съвет преди няколко дни, днес страстите бяха доста по-улегнали. Прояви се един загрижен тон и разбиране за необходимостта изборите да бъдат спечелени в Благоевградска област", коментира говорителят на БСП Атанас Мерджанов след срещата.

 

"Искам горещо да опровергая всички твърдения, че едва ли не г-н Вигенин не е бил приет в Благоевградска област. По-скоро там имаше противопоставяне между привържениците на по-предишния народен представител – водач – Корнелия Нинова и на миналия водач на листата – Емил Костадинов. В крайна сметка се видя, че Националният съвет си струва да бъде арбитър в едно такова диаметрално противопоставяне" заключи Мерджанов.

 

Трагедията с катастрофиралия Стойков може да отвори място за Вигенин в Габрово

Според източници на Mediapool решение може да се намери, ако Вигенин оглави листата в Габрово, начело на която трябваше да бъде бившият депутат от БСП Йордан Стойков. Преди няколко дни Стойков катастрофира тежко на път за София и е в критично състояние. Очаква се, че при това положение няма да може да участва в изборите. От БСП - Габрово са казали, че са склонни да приемат Вигенин за водач на листата, което пък би дало възможност Нинова да поеме Благоевград, а Кирил Добрев – София-област.

БСП -Пловдив срещу Гергов: "Кой предложи Търновалийски?"

С гняв и петиция до "Позитано" приключи и продължилото до късно снощи заседание на БСП – Пловдив. Лидерът на местната организация – спорният бизнесмен Георги Гергов – успя да наложи за водач Георги Търновалийски

Подписката "Кой предложи Търновалийски" настоява за смяна на водача, съобщи Plovdiv-Online. Изданието пише, че самият Търновалийски е останал безмълвен при ожесточената критика при затворени врати от съпартийците си.

"Кой, кой предложи Търновалийски за водач на листата?" - попитал в изказването си председателят на Лява алтернатива в Пловдив Костадин Арнаудов, пунтирайки станалата вече нарицателна фраза от протестите срещу кабинета Пламен Орешарски "Кой предложи Пеевски"

Двамата Георгиевци да станат и да се махнат, насотял Арнаудов по адрес на стоящите един до друг на трибуната Георги Гергов и Георги Търновалийски.

Гоче, напусни, обърнал се Иван Петков - Бебето от младежката организация към лидера на БСП в Пловдив град и Пловдив област.

Гергов обезличи и разсипа градската организация - фаворизираш я за сметка на областната структура - така наречения Селсъвет, били най-честите критики към председателя на БСП Пловдив.

Социалистите се обединили около мнението, че кандидатурата на бившия зам.- финансов министър и бивш зам.-директор на НАП е неудачна, странна и ще свали гласовете за БСП Пловдив на извънредния парламентарен вот.

Против водача са се изказали около 30 делегати, преди дебатите да бъдат прекратени по разпореждане на Гергов.

Оставете хората да говорят - не виждате ли, че не могат да ви търпят, развикала се от мястото си Пенка Калинкова.

Червените функционери припомнили как сегашният водач на листата като кандидат за кмет на Пловдив взе много по-малко гласове от общинските съветници на БСП.

През цялото време Търноваийски кимал с глава и си записвал нещо.

Единственият, който не взел отношение "за" или "против", бил номинираният за кандидат-депутат притежател на фалиралия Градски транспорт Ангел Батаклиев, който прокламирал собствената си персона.

Кампанията сред червените в Пловдив срещу Търновалийски е започнала още в началото на юли, който е бил изключен от всички ръководни постове в собствената му организация в район "Северен". Десетки социалисти са подкрепили и подписката срещу натрапения им водач, събирана още на входа на залата в Пловдивския панаир, където се е провело заседанието. Подписката ще бъде изпратена в Националния съвет на левицата.

Гергов обещал оставка, ако БСП спечели по-малко депутат от Пловдив

Георги Гергов каза, че ще поеме отговорността за подредбата на листата. Той обеща да подаде оставка на 11 октомври, ако резултатите от изборите на 5 октомври не удовлетворява партията. Гергов пък заяви, че целта за предсрочния вот да бъдат запазени мандатите от предишните парламентарни избори.

Втори в листата е депутатът в три парламента Захари Георгиев, а трети е директорът на МБАЛ Пловдив доц. Георги Йорданов. Четвъртото място е за коалиционен партньор.

Червените в Шумен си искат Дъбов, който е определен за първи в Пловдив-област

"Позитано"20 реши листата на Пловдив- област да бъде водена от зам.-председателя на БСП Димитър Дъбов. Заради несъгласието си най- вероятно с редовното място като депутат ще се прости досегашният парламентарен ветеран и бивш транспортен министър Петър Мутафчиев.

По същото време в Шумен социалистите възроптаха, защото искат зам.-шефът на партията Димитър Дъбов да бъде отново номер 1 в местната листа или в краен случай да води и в Пловдив – област, и в Шумен. От 56 организации в Шуменско, Дъбов е номиниран в 46.

При така създалата се ситуация на вътрешни борби и кавги, организации на БСП, недоволстващи от спуснатите им "парашутисти" за водачи, се заканват да стъкмят масово преференциално гласуване, за да пренаредят одобрените от "Позитано" листи. На евроизборите левицата бе неприятно изненадана, след като сложеният под номер 15 в бюлетината измести водача Сергей Станишев благодарение на масирани преференции, дадени най-вероятно поради погрешни сметки за контролиран вот.

Призиви за преференциален вот отправи и вечният бунтар в БСП Георги Кадиев."Да, преференциален вот ще има. И да, аз ще направя всичко възможно той да се състои и в БСП. Масово и във всяка област. Единственото, което можем да кажем на хората, е: сега всичко зависи от вас! Дайте своя преференциален глас и променете БСП, променете и България", написа Кадиев във Фейсбук.

Мнозинството делегати на конференцията в Пловдив са категорични, че ще гласуват преференциално, за да не допуснат Търновалийски да стане "личния депутат" на Георги Гергов.

Говорителят на БСП Атанас Мерджанов отрече листите да се редят тенденциозно и на неудобни политици да се дават неизбираеми места. Гражданите могат да подредят листите както искат с преференциалния вот, допълни той.