Брендо е осъден на 10 г. и половина за трафик на кокаин в Букурещ

  Евелин Банев-Брендо е осъден окончателно на 10 години и половина затвор от Апелативния съд в румънската столица Букурещ за трафик на 51 кг кокаин, предаде БТА в четвъртък.

Преди година българинът получи на първа инстанция 14-годишна присъда, която сега е намалена от магистратите в северната ни съседка. Междувременно той бе осъден на 20 години затвор за наркотрафик и от Апелативния съд в Милано.

Заради разследването срещу него в Румъния Брендо бе обявен за международно издирване от Интерпол и докато името му все още стоеше в червения бюлетин на организацията той се яви лично в Миланския съд, за да чуе тамошната си присъда по обвинението му като организатор на наркоканал.

Властите в Букурещ още през 2013 г. поискаха от България Брендо да бъде предаден, за да го изправят пред съда. Тогава Софийският градски съд (СГС) поиска допълнителна информация по случая, за да се произнесе по Европейската заповед за арест на Банев. Отговор от Румъния обаче така и не последва и след 4-месечно чакане СГС окончателно прекрати производството.

Дни преди старта на делото му в Италия в началото на март 2013 г., 10-годишната му дъщеря Лара бе отвлечена и след 47 дни в плен изненадващо бе освободена, като така и не стана ясно дали е платен откуп за свободата й. Извършителите на отвличането не са открити и до днес. Докато полицията все още издирваше детето пък, Банев отказа да дава обяснения пред италианския съд, след което бе осъден на две инстанции.

В началото на 2015 г. стана ясно, че българските власти нямат никаква представа къде се намира Банев, тъй като след оправдаването му по делото у нас на втора инстанция, той не е имал забрана да напуска страната и е бе с най-леката мярка за неотклонение - "подписка". И докато медиите опитваха да разберат къде се намира Брендо, той издаде роман, озаглавен "Съзирам душата на България" и вдъхновен от престоя му зад решетките. В крайна сметка Банев се появи на заседание на Софийския апелативен съд (САС) по делото си в България през септември 2015 г.

В средата на март т.г. апелативният съд го осъди на 6 години затвор по обвинението му за участие в организирана престъпна група за пране на пари от наркотрафик. Доведеният му брат Симо Карайчев, който на първа инстанция получи 3-годишна условна присъда, пък получи 3 години ефективно. Останалите две подсъдими – бившата съпруга на Брендо Моника Добринова и вдовицата на убития през 2005 г. Константин Дишлиев – Десислава, бяха напълно оправдани.

Делото бе разгледано от САС за втори път, след като Върховния касационен съд (ВКС) го върна на тази инстанция в края на май 2015 г. заради тежко процесуално нарушение. Тогава върховните магистрати отмениха оправдателната присъда на Банев, произнесена от апелативния съд при първото разглеждане на казуса през 2014 г.

На първа инстанция Брендо бе осъден на 7 години и половина затвор от СГС, но така и не се доказа, че личното му имущество е било придобито чрез пране на пари. Добринова, Карайчев и Дишлиева получиха тогава по 3 години условно с по 5 години изпитателен срок. През 2015 г. ВКС отмени и техните оправдателни присъди, произнесени на втора инстанция.

Евелин Банев и съучастниците му бяха привлечени като обвиняеми по това дело през април 2007 г. Те бяха обвинени, че от 17 октомври 2002 г. до края на май 2005 г., участвайки в бандата, са превеждали парични суми от различни сметки в чужбина към "Прайвът файнънс юниън" АД, като са "знаели или предполагали", че средствата са придобити от наркотрафик.