Борисов: Служебното правителство да започне процедура по теглене на нов дълг

Служебното правителството да започне процедура по теглене на нов държавен дълг. Това поиска от премиера Георги Близнашки лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Според ГЕРБ държавата трябва да изтегли за първата половина от следващата година поне 4.5 милиарда лева заем, а до края на 2015 година заемът трябва да набъбне до 6 милиарда лева. „Трябва да си спасим държавата. Държавният резерв е 3.8 милиарда лева", изчисли Борисов. По официални данни на министерство на финансите фискалният резерв към края на юни е 6,6 млрд. лева.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отново направи апокалиптични прогнози за бъдещето на държавата и финансите:

„Фискалният резерв реално е 3,8. Спорът ми с моите експерти е дали е 3,4 или 3,8. Умишлено го оставиха на 8 млрд., но може да го направиш със заеми и на 80 млрд., там са заемните пари. И ноември месец, когато стабилността на банковата система, която сега сме гарантирали, върнат парите си, ще стане 3,8. Толкова нисък фискален резерв никога не е имало. Тези приказки за пенсии, заплати, строителства и подобни, въобще не могат да се осъществят. Да вържем двата края е огромно предизвикателство, а да минем 2015 г. е невероятно умение. В момента толкова разпаднала държава не сме имали в историята", каза лидерът на ГЕРБ.

Борисов призова хората да не гласуват за него, ако не са готови на жертви:

„Аз съм длъжен да предупредя хората и да им кажа какви са истините. Длъжен съм да ги предупредя да не гласуват за нас, защото действително ще правим тежки реформи, ако сме ние. Освен това кое е по-важно - да се вдигнат майчинските или да се построят детски градини? Да могат жените и да си оставят децата и да отидат на работа. Винаги съм считал, че работещите хора в България са малко и трябва да се осигури възможност на жените да работят повече", допълни той.

Борисов допълни, че утре ще бъдат представени водачите на листи в страната, както и останалите кандидат-депутатите на ГЕРБ.