Борисов: След изборите може да не се сформира правителство, няма да има какво да ядем

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отхвърли възможността за следизборна коалиция с Реформаторския блок и ги призова „да започнат да се държат като нормална партия".

В интервю за предаването „Денят започва" по БНТ Борисов подчерта, че ако партията му не получи необходимите 121 места, за да формира мнозинство в новия парламент, ще върне мандата за съставяне на правителство. Ще оставим Реформаторския блок да си поканят БСП и да съставят правителство, каза Борисов.

Аз не се съгласявам, ГЕРБ не участва в коалиция, в която политическият лидер не носи отговорност, посочи Бойко Борисов. „Година и два месеца се нагледахме единият лидер да е в Брюксел, а другият - в сараите", каза той.

Лидерът на ГЕРБ начерта тревожна картина за времето след изборите на 5 октомври и заяви, че е възможно отново да не се формира правителство, а да управлява служебно такова.

„България ще влезе в толкова тежък свредел на нестабилност, че няма да има какво да ядем, не да строим магистрали, не да строим мостове и зали, няма да има какво да яде. Това аз искам да го знаят и да спрат да си играят на политиканстване и на кой какъв е с дреболии", каза още Борисов.

По думите на лидера на ГЕРБ министри в служебния кабинет - на вътрешните работи, на външните работи, на правосъдието, на отбраната, на образованието са дейни активисти на Реформаторския блок. „Премиерът Близшанки, още когато събирахме подписите, работеше с реформаторите. Нито аз, нито партията има нещо общо с назначенията, заяви Бойко Борисов в отговор на обвиненията, че служебното правителство назначава на ключови позиции хора, свързани с управлението на ГЕРБ.

БСП се потопиха, все едно не са управлявали, за два месеца искат всичките негативи да ги прехвърлят на мен. "Когато съм бил на власт, аз съм носил отговорност. За тези година и два месеца по никакъв начин не мога да нося отговорност за БСП, ДПС и "Атака" и за техните безобразия", категоричен бе той и добави: "Ние амбиции нямаме. Демокрацията е нещо много хубаво, за което преди 24 години скачахме по площадите от радост. Българите отиват на избори, избират мнозинство... Когато народът те подреди първи, тогава имаш амбиции и си длъжен да взимаш решения."

Цялата непрозрачност с "Уестингхаус" ни поставя в хипотеза да гадаем, дори проф. Близнашки каза, че още не може да разбере какво са подписали, коментира Борисов подписания договор в последните дни на правителството "Орешарски".

Борисов определи енергийната ефективност като първостепенна задача в сферата на енергетиката. "В момента продукцията на единия реактор от "Козлодуй" отива в загуби по електропреносна мрежа и по сградите на хората. По-добре да извадим 5 млрд. евро да ги подарим на хората да си санират блоковете, с което ще им паднат сметката с по 30-40%. Ще урбанизираме градовете. Това е програмата на ГЕРБ в енергийната сфера", обясни той.