Бойко Рашков: Мит е, че се следи и подслушва поголовно и безразборно

Измислица е, че се подслушва поголовно и безразборно. В нашата страна я няма нагласата, каквато например имат някои западни страни да се контролира масово и да се събира абсолютно всичко, независимо дали информацията е необходима. Това коментира пред в. „24 часа” Бойко Рашков, председател на Националното бюро за контрол на СРС.

Доста е сложна процедурата и тя е своего рода спирачка срещу масова употреба на тайни способи. Годишно броят на хората, спрямо които са използвани СРС, е по-малък от броя на обвиняемите лица, посочи Рашков.

През 2014 г. в сравнение с 2013 г. броят на използваните СРС и на лицата, спрямо които са приложени, намалява, категоричен е Рашков. По думите му на не повече от 9000 души през миналата година е повдигнато обвинение след употреба на СРС-а.

”За изтеклата година не сме получили много сигнали и жалби от граждани с въпрос дали срещу тях са използвани СРС. Нарушенията се отнасят както по отношение на органите, които искат разрешение, така и по отношение на тези, които разрешават прилагане на СРС”, каза още той.

От думите му стана ясно, че има четири случаи, в които има данни за престъпление, като разработката ”Червеи” е сред тях. Всички искания са от служби на МВР и са прилагани от ДАТО спрямо ”обикновени български граждани”.

”Случаите, когато се събират доказателствени материали със СРС, са редки. Все пак е глупаво да подценяваме хората, които вършат престъпления - те много добре знаят, че може да бъдат наблюдавани секретно и вземат предпазни мерки. Затова не трябва да се учудваме, че веществените доказателствени средства, които се изготвят чрез СРС, са по-малко и понякога не служат за разкриване на истината. Но това не трябва да бъде критерий”, коментира още той.