БНБ ще обяви бонусите на Искров след окончателното решение на съда

Българската народна банка (БНБ) ще изчака решението на Върховният административен съд (ВАС) да влезе в сила окончателно, за да обяви какви бонуси е получил бившият управител Иван Искров и заместниците му Калин Христов и Димитър Костов в периода от 1 януари 2014 до 30 юни 2015 г.  Това става ясно от съобщение на БНБ по повод решение на ВАС по дело срещу отказа на централната банка да предостави тази информация.

Делото беше образувано по жалба на депутатите от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов, който е син на бившия шеф на ВАС Владислав Славов. Те поискаха по Закона за достъп до обществена информация БНБ да им даде данни по четири въпроса, сред които и бонусите, получени от Искров, Христов и Костов, но им беше отказано с аргумента, че това е лична информация.

С решение от 20 януари 2016 г. обаче ВАС реши, че това е "обществена информация" и указа на БНБ да предостави тези данни. Решението на ВАС не е окончателно и може да бъде обжалвано в 14-дневен срок.

От съобщението на БНБ не става ясно дали ще обжалва решението на ВАС. Посочено е само, че "с оглед избягване на потенциални нарушения от страна на БНБ на Закона за личните данни допълнителна информация по този въпрос ще бъде предоставена след влизане в сила на решението на ВАС".

"За да запазят достойнството си, е логично да няма обжалвания", коментира Мартин Димитров пред Mediapool. Той очаква, че след като изтече 14-дневният срок от съобщаването на решението на съда на страните по делото БНБ ще обяви какви допълнителни възнаграждения са получили Иван Искров, Калин Христов и Димитър Костов година и половина преди фалита на КТБ.

Възнагражденията на Управителния съвет на БНБ и методиката за тяхното определяне бяха публикувани на 30 юли 2015 г., Има ги и в бюджета на БНБ за 2016 г., припомнят от БНБ.

Според бюджета на Централната банка за тази година, възнагражденията на служителите в БНБ не могат да бъдат по-ниски от заплатите на служители със сходни функции в други банки.

Така заплатите на хората, определени като "ръководен персонал" са по 4342 лв. месечно, специалистите получават по 1748 лв., а на поддържащия персонал е по 916 лв.

През 2016 г. възнагражденията на членовете на Управителния съвет на БНБ остават непроменени спрямо второто полугодие на 2015 г. Управителят на БНБ получава заплата от 15 368 лв., подуправителите - по 13 173 лв., а останалите членове на Управителния съвет – по 4391 лв., е посочено в съобщението. 

Запазва се и лимитът за общото възнаграждение на управителя и подуправителите, включително допълнителното материално стимулиране, до размера на общото средно възнаграждение на ръководителите на банки в България към 1 юли 2015 г., пише в бюджета на Централната банка, без да става ясно какви са сумите.