Близо 60 процента от гражданите на ЕС не се интересуват от европейските избори

Шестима от всеки десетима граждани на Европейския съюз "не са особено заинтересувани" от изборите за Европейски парламент по-късно този месец въпреки значителните усилия за
популяризиране на вота, показва публикувано днес социологическо проучване, цитирано от БТА.

В анкетата на Ипсос-МОРИ, проведена през април, са участвали 8833 души от 12 държави на ЕС - Белгия, Великобритания, Хърватия, Франция, Германия, Унгария, Ирландия, Италия,
Холандия, Полша, Испания и Швеция, съобщи Ройтерс.

От участниците в проучването 62 процента са заявили, че или "въобще не" се вълнуват от изборите между 22 и 25 май, или са "не чак толкова" заинтересувани от тях. Само 35 процента са казали, че със сигурност ще гласуват, което е доста под 43-те процента средна избирателна активност на миналите европейски избори през 2009 г.

Допитването е отчело най-голям изборен ентусиазъм в Белгия (53 процента), където гласуването е задължително, следвана от Франция (44 процента) и Холандия (41 процента), а най-слабо желание за гласуване са показали избирателите във Великобритания(27 процента) и Полша (20 процента).

Според проучването германският канцлер Ангела Меркел се ползва с най-голямо обществено одобрение от европейските лидери - 51 процента от анкетираните са изразили положително мнение за нея. На второ място е британският министър-председател Дейвид Камерън с 35 процента одобрение. Най-непопулярен е френският президент Франсоа Оланд с 20 процента одобрение и 32 процента неодобрение.