Близнашки: „Много мощен фонд“ е готов да вложи пари в КТБ

Днес приех представители на един много мощен фонд, който има желание да се намеси. Тези хора са готови да вложат и пари, така че ще приемем предложения от различни групи инвеститори, за да търсим изход от създалото се положение. Това каза служебният министър-председател Георги Близнашки, запитан за ситуацията в Корпоративна търговска банка (КТБ) в специално интервю за Нова ТВ.

Според него

протестът на вложителите в КТБ е основателен,

но в този момент правителството не може да се намеси. „Много внимателно следим това, което се случва около КТБ, наблюдаваме действията и на Управителния съвет на БНБ. В тази фаза, не можем да се намесим, но готвим различни варианти за решение. Когато имаме пълна яснота, ще трябва да вземем и политическо решение”, заяви Близнашки.

Запитан къде би се поставил по оста Пеевски-Василев, той отговори:

Смятам, че никой не може да ме заподозре, че заемам страна в този конфликт“,

в годината на протести аз съм се борил и срещу двамата.

Разломът в отношенията между Пеевски и Василев нямаше да се получи без натиска на гражданското общество, каза служебният премиер.

Няма да сменя Ваньо Танов от поста шеф на Агенция „Митници“,

той е перфектен професионалист, каза още служебният министър-председател.

Ако в началото имах колебания с оглед на обществената реакция, сега съм сигурен, че Танов е точният човек. В митниците има много проблеми, положението е драматично, държавният бюджет губи огромни средства и трябва да се действа без никакво отлагане. В митниците трябва да влезе човек с опит. При други обстоятелства бих търсил нов човек, но няма време за губене, обясни Близнашки.

Освен това обвиненията срещу Танов се оказаха несъстоятелни, каза служебният премиер, цитирайки решението на Софийската градска прокуратура да прекрати разследването, започнало след изнесените записи на разговори между бившия премиер Бойко Борисов и Танов.

Премиерът посочи още, че след като е дал съгласието си за връщането на Танов, той и поема отговорността за това назначение.

Запитан кой е предложил Танов за шеф на митниците, Близнашки посочи служебния министър на финансите.

Мисля, че инициативата идва от него. Очаквах тази реакция и когато попитах: „Защо Танов, нямаме ли друг човек?“, отговорът беше: „Не“, каза служебният премиер.

Близнашки отрече аналогия с Делян Пеевски, защото Пеевски е бил медиен магнат, политическа фигура, „който на всичкото отгоре беше решено да оглави тайните служби. Знаете, че той имаше много спорен стаж като следовател. Въобще измениха закона, за да се допусне той да заеме този пост, което само по себе си беше абсурдно. И оттам тръгнаха проблемите“.

По повод оттеглено предложението за назначаването на Аглика Адамова-Петкова за зам.-министър, Близнашки каза:

„Не смятам, че за няколко месеца могат да станат чудеса в правосъдната реформа,

така че предупредих правосъдния министър. Ще се мотивирам по-подробно по-късно“.

Адамова е дъщеря на ректора на Стопанската академия в Свищов, който е близък приятел и научен ръководител на дипломната работа на кадровика на съдебната система Красьо Черния.

На въпрос има ли пари в държавата, Близнашки отговори положително.

„Макроикономическите показатели са стабилни, но положението е изключително тежко и затова трябва да се стабилизират различните сфери на обществения живот, за да настъпи един обрат. Наблюдава се надценяване на приходите в бюджета, тенденцията е в обратна посока, ниска е събираемостта. Въпреки това смятам, че ще овладеем положението”, каза Близнашки.

По отношение на това дали ще бъде спрян проектът „Южен поток“, премиерът коментира, че служебното правителство не трябва да вземе крайното решение по този въпрос.

„Продължаването на проекта трябва да стане в рамките на Европейски съюз, тъй като не сме единствените участници в него. Нуждаем се от допълнителен и задълбочен анализ. Ще привлечем български и международни експерти, за да намерим най-доброто решение“, допълни той.