Благоевградска прокурорка е уличена в натиск над охранителна фирма

Райна Бачева от Благоевградската районна прокуратура е упражнявала системен натиск над служител и ръководител в местна охранителна фирма – първо за назначението на неин приятел, а впоследствие и за неговото уволнение.

Това става ясно от констатациите от проверка на проверка на инспектората на Върховната касационна прокуратурата, цитирани в искане на главния прокурор Сотир Цацаров до ВСС за уволнението й.

Това е второ подобно предложение на ръководителя на държавното обвинение до колегите му в съвета, след като преди няколко месеца поиска срещу Бачева да бъде образувано дисциплинарно производство за това, че опитала да принуди пътен полицай да отмени фиш на сина й.

Случаят с охранителната фирма датира от края на 2013 г., когато прокурорката пиозвънила на служител в местна охранителна фирма, представила му се като обвинител и му разпоредила да се яви в кабинета й. Когато той отишъл при нея, тя настояла да ходатайства пред шефовете си за назначението на неин приятел.

"Настоявам този човек да започне работа при вас. Ако трябва ще извикам и шефа ти. Нали знаеш какво работя? По-добре е да си помагаме. Колелото се върти, сега аз те моля за услуга, но утре може ти да стигнеш до мен. Тогава ще си спомня, че ти, точно ти, не си ми свършил работа, затова по-добре да я свършиш тази работа. Имай предвид, че ние работим с вас, а не с вашите шефове. Не забравяй, че ти си на улицата, а не твоите шефове. По залите се срещаме с вас, а не с вашите шефове. Не забравяй, че всеки ваш случай първо минава през прокуратурата, за да стигне до съда. Нали знаеш, че от мен зависи дали ще се стигне до съда", разгневила се Бачева, след като охранителят отказал.

В крайна сметка човекът се съгласил да ходатайства, но това не било достатъчно и прокурорката започнала да му звъни всеки ден по телефона. Свързала се и с управителя на фирмата, в която работел. Действията й дали резултат и приятелят й бил назначен на работа.

Година по-късно обаче отношенията между двамата се влошили и тя отново започнала да звъни във фирмата – този път, за да настоява за неговото уволнение. "Аз го назначих, аз ще го махна", заявила прокурорката пред шефа на фирмата, повтаряйки, че "колелото се върти, сега аз имам нужда от теб, утре ти ще имаш нужда от мен".

Управителят на охранителната фирма обаче отказал да уволни приятелят на Бачева. През пролетта на 2015 г. тя отново позвънила на служител във фирмата и го уведомила, че отношенията с приятеля й са се подобрили и тя не иска "оттук нататък да му се вреди по какъвто и да било начин".

"В своята съвкупност, изложените обективни факти сочат за неуместно и непристойно, неподходящо и недостойно поведение, което уронва не само личния авторитет на прокурор Райна Бачева, но съществено накърнява и престижа на съдебната власт", се казва в съобщение на прокуратурата по случая