Бизнесът съзира риск в закона за земеделските земи, иска да се направи промяна

Бизнесът съзира риск в закона за земеделските земи, иска да се направи промяна.
Компании с капитал над 1.5 милиарда лева могат да изгубят бизнеса си заради законови промени. За това сигнализираха представители на работодателските организации и Българската фондова борса.

Причината е в промените в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи, приети окончателно от парламента миналата седмица. Според тях от 1 май наличието дори на един акционер или съдружник с регистрация извън ЕС или в офшорна зона сред собствениците на дадена компания ще води до парична санкция за притежаваните от нея обработваеми площи. При това не еднократно. Текстовете предвиждат за първо нарушение глоба от 100 лв. на декар, за повторно - 300 лв. на декар, и така всяко тримесечие до отстраняване на нарушението.

Инвеститорите алармираха, че трите месеца гратисен период, даден да се промени собствеността на земята при завареното положение, е крайно недостатъчен. Какви са рисковете за бизнеса от промените в закона, обясни Камен Колчев от УС на КРИБ:

„Говорим за дружества с установени традиции в България, на които по една или друга причина им се налага да ползват земеделска земя. Никой не може да каже кога един-единствен акционер извън ЕС ще купи една акция. И когато това се случи, аз съм убеден, че вече има такива инвеститори, те са много малко, те са десети от процента, но ги има и по този начин дружествата попадат под ударите на закона".

КРИБ е предложил поправка в закона, която е била подкрепена от определени депутати и включена в текста, гледан от земеделската комисия и там вследствие на възражения от комисията, тя е отпаднала, обясни Колчев.

Големите организации, които алармираха за проблема, ще предложат отново поправката в закона, така че публичните компании да бъдат изключени от списъка на чуждите лица, които не могат да притежават земеделска земя у нас, или да бъде въведен специален праг, под който ще могат да работят на българския пазар.