Бившият депутат от ГЕРБ, изнудвал за суджук, с шест обвинения

Бившият депутат от ГЕРБ Живко Мартинов, станал известен с това, че изнудвал собственик на месокомбинат в Добрич за 4 тона суджук от името на премиера Бойко Борисов, вече е с повдигнати шест обвинения, съобщиха от прокуратурата в понеделник.

Спецзвеното "Антикорупция" (СЗА) е привлякло Мартинов към наказателна отговорност за няколко принуди, закана за убийство и опит да осуети дело срещу бившия зам.-министър на финансите от кабинета "Сакскобургготски" Красимир Катев.

На ексдепутата е определена парична гаранция от 45 000 лева, които той трябва да внесе в 10-дневен срок, за да не бъде арестуван, уточняват от държавното обвинение. Ако вината му бъде призната от съда, той може да получи до 15 години затвор.

Основната част от обвиненията са свързани с изнудването на бизнесмена от Добрич, който от 2012 г. насам е бил принуждаван от Мартинов да върши различни услуги, за да не бъде "смачкан" бизнесът му. Една от принудите е за 15 500 лева, но разследващите не уточняват на кого е трябвало да бъдат дадени парите. В обвинителния акт попада и случаят с четирите тона суджук и 60 кг телешка пастърма и филе "Елена", които уж трябвало да стигнат до Борисов, но както каза неотдавна главният прокурор Сотир Цацаров "проверката е показала, че дори един суджук не е достигнал до министър-председателя".

Любопитен факт е, че според оценката на прокуратурата общото количество деликатесни колбаси, което Мартинов е принудил съгражданина си да му предаде, струва точно 45 000 лева, на колкото възлиза и гаранцията на обвиняемия.

Той ще отговаря и за опит да саботира разследването срещу бившия зам.-министър Красимир Катев, който през лятото на 2012 г. причини смъртта на двама души, след като навлезе с джипа си в насрещното платно край Балчик и удари челно друга кола. Според прокуратурата Мартинов е опитвал да принуди вещите лица по делото да дадат такива заключения по автотехническата експертиза, че да оневинят Катев. В крайна сметка той бе осъден на първа инстанция на 4 години затвор.

Бившият депутат Живко Мартинов ще отговаря още за принуда на двама висши полицаи в Добрич, както и на шефа на местния клон на ВиК.

Прокуратурата е повдигнала обвинение и на шефката на Областна дирекция по безопасност на храните в Добрич Розалина Брайкова, която ще бъде изправена пред съда за престъпление по служба. По данни на разследващите на 13 юли тя е издала неправомерна заповед за спиране на експлоатация на търговски обект.

"Дружеството е собственост на лицето, което е сигнализирало СЗА за извършваната престъпна дейност от Живко Мартинов и по чийто сигнал е започнало настоящото разследване. Това лице е и свидетел по делото срещу него", уточняват от прокуратурата.

Според обвинението на Брайкова тя е издала въпросната заповед "без да са налице доказателства за оплаквания от храната, предлагана в обекта, направени от потребители, без да са налице данни за вредни за здравето последици от консумираната в обекта храна, без да са налице допуснати от търговеца нарушения, свързани с негодна за консумация храна". На обвиняемата е определена гаранция от 5000 лева.

Обвинението ѝ стана факт, след като главният прокурор разпореди в Добрич да бъдат изпратени прокурори и служители на Бюрото за защита на свидетели, които да разследват данните за заплахи срещу свидетели по случая. Тогава говорителят на Цацаров Румяна Арнаудова обясни, че става въпрос за закани за физическа саморазправа, както и за конкретни действия срещу бизнеса на някои свидетели, какъвто е случаят с обвинението на Брайкова.